Бъчварова: Отделяме КАТ и паспортна служба

Бъчварова: Отделяме КАТ и паспортна служба | StandartNews.com

Всички административни услуги, които МВР предоставя на гражданите ще се отделят в самостоятелно предприятие, включително паспортна служба, КАТ и регистрацията на коли. Това обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод мерките в административна реформа в МВР, която се подготвя в момента.

„Става въпрос за друга финансова система, при която тези пари вместо да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, ще остават в дружеството, което ще може и технологично да се развива по-добре. Сега чакаме пари за заготовките за паспортите, за служебните коли и т.н. от държавния бюджет, а така ще могат да се управляват по-добре", посочи тя, цитирана от БГНЕС. И изтъкна, че тя лично е видяла как тази идея работи в Грузия.

Трябва да направим по-модернизирана структура на министерството, а не тази тежка и тромава административна структура", каза Бъчварова и изтъкна, че доколкото зависи от нея предприятието ще бъде направено догодина.

„В момента се опитваме да остойностим вътрешно организационните мерки, за да видим как ще се отразят на бюджета, за да може да направим системата по-динамична. В момента МВР е една огромна машина с един огромен двигател, който много бавно се задвижва. Това, което трябва да направим е да има няколко малки двигатели, които да се движат по-бързо", каза още министърът за ситуацията в МВР.

Бъчварова обяви още, че е поискала увеличение на бюджета на МВР за новата година. „Искаме повече средства, за да можем да извършим по-добре дейността си. Как ще бъде разпределено е въпрос на конкретно оперативно управление. Имаме много посоки, в които се нуждаем от допълнително финансиране и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за капиталови разходи, но е въпрос на модел", коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай