Бъчварова: Няма нужда от ограда по границата ни с Гърция

Бъчварова: Няма нужда от ограда по границата ни с Гърция | StandartNews.com

Опитите за нелегално преминаване са основно около Малко Търново, заяви министърът

Всички усилия са насочени към гарантиране на сигурността на външните граници и до този момент няма държава от ЕС, която да е казала, че не се справяме с това. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на блиц-контрол в Народното събрание.

"Разговарях със сръбския ми колега и той ме увери, че потокът от България не е толкова голям, колкото са го обявили преди няколко месеца", обясни тя. „Предложението, което беше отправено към България, беше за подпомагане в изграждането на съоръжение по българо-гръцката граница, което ние отхвърлихме по принципни съображения и до ден днешен смятаме, че не е необходимо такова съоръжение", коментира още Бъчварова, цитирана от Нова телевизия.

Използват се всички възможни подходи за снижаване на нелегалната миграция, увери министърът. И поясни, че всеки, който получи документи за статус, има право на придвижване. „Нямаме право да ограничаваме тази възможност законово. Навсякъде, където има струпване на мигранти, които са извън центровете, използваме жандармерия, повече патрулки, проверки", добави вътрешният министър.

Тя повтори, че се използват всички налични ресурси, а отделно сме поискали помощ от ФРОНТЕКС и допълнително финансиране по линията на спешните мерки.

„Има разположена армия на границата, граничари. Към момента оградното съоръжение дава своя ефект. Опитите за нелегално преминаване са основно в тази част, където все още съоръжението не е достроено около Малко Търново. Там е и основният натиск в момента", заяви още Румяна Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай