Айлин Секизкьок с голям жест в Добрич. Благодари на българите

Почете загинали войници

Айлин Секизкьок с голям жест в Добрич. Благодари на българите | StandartNews.com

Почит на войниците, загинали в Първата световна война, отдаде турският посланик у нас Айлин Секизкьок в Добрич. Тя посети най-голямото на територията на страната ни запазено военно гробище от времето на Първата световна война. То е уникален паметник на културата, свързан с боевете за града през 1916 г. В него са погребани над 3000 воини от седем националности (българи, руси, румънци, германци, турци, сърби и евреи) и от четири вероизповедания.

Посланик Секизкьок поднесе цветя пред паметните плочи на турските войници, които рамо до рамо са се били с българите.

На 18 март Турция отбелязва Деня на геройски загиналите бойци и 108 години от битката при Чанаккале.

В Добрич тя бе посрещната от водача на листата на ДПС Ертен Анисова, която още веднъж изказа съболезнования към близките на десетките хиляди загинали в опустошителните земетресения в Турция. Айлин Секизкьок благодари на българите за съпричастността и милосърцието, с което те се включиха в мащабната дарителска кампания в подкрепа на турския народ, организирана от ДПС. Заедно с посланик Секизкьок в Добрич бе и консулът в Бургас Сенем Гюзел.

През 1922 г. възпоменателните добруджанци със свои средства построяват параклис–костница „Св. Архангел Михаил“, иконографисан от добричкия живописец Никола Тахтунов.

За Добричката епопея днес напомнят и едноименната експозиция в музея, Паметната алея на знамената с флаговете на всяка държава, чийто воини са погребани в Добрич и вечният огън.

По-късно Айлин Секизкьок посети читалище „Мевляна” в Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай