Атанасов: Премиерът да види какво се случва в държавната енергетика

Петков е бил подведен за шефа на КЕВР, каза съпредседателят на ДБ

Атанасов: Премиерът да види какво се случва в държавната енергетика | StandartNews.com

Темата за Северна Македония е много важна. Очевидно е, че върху България се оказва натиск, но договорите трябва да се изпълняват. Договорът между България и Северна Македония не се изпълнява. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

Той направи първи коментар от десните по повод постовете във фейсбук на Слави Трифонов от понеделник, в които лидерът на "Има такъв народ" обвързва падането на ветото на България върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС и падането на визите за САЩ за българи, както и с приемането на страната ни в Шенген.

Падането на визите със САЩ няма отношение към ЕС. Сигурно има отношение към натиска върху България, но не бива по този начин да се поставят нещата, коментира Атанасов. Може би Трифонов е искал да покаже, че нещата са несъотносими - това, което се иска от нас и това, което се получава, обясни си той..

Не виждам нищо лошо в това, което е казал. Това е някаква особена ирония, по начина, по който той поднася информацията, каза още зам.-шефът на НС по повод думите на Трифонов. Договорите трябва да се изпълняват. Но трябва да работим и за стабилност на Балканите, те са трудни, допълни той.

Запитан дали такава позиция всъщност няма да бъде излъчена от управляващата коалиция, Атанасов отговори: Така си мисля. И даде да се разбере, че ДБ няма да подкрепи идеята.

Трудна коалиция създадохме, но основната й цел е да бъде отстранен Борисов от власт. Наясно сме, че тази коалиция ще скърца от време на време по определени теми, коментира още Атанасов.

По отношение на изказването на военния министър по повод разполагането на още военни от НАТО на българска територия, Атанасов отговори:За нас беше важна реакцията на премиера, който с едно изречение го сложи на мястото му. Запитан дали има разнобой между президента и правителството, Атанасов каза:Румен Радев не управлява. Хората от президентството ще се приберат постепенно. А тези, които остават, ще се съобразят. Правителството все още не се е напаснало, имаме един нов отбор, част от хората още не се познават помежду си.

Мисля, че премиерът се е объркал, коментира Атанасов по повод репликата на премиера Петков за това, че ръководството на КЕВР не си е свършило работата по цените на тока и скоро ще бъде сменено. Регулаторът е независим и не е длъжен да съобразява решенията си с правителството, обясни зам.-шефът на НС.

Иван Иванов е изключително почтен човек и е много голям експерт, независимостта на КЕВР се дължи до голяма степен на него, смятам, че премиерът не го познава и е подведен. познавам този човек и съм сигурен, че това е абсурдна ситуация.Премиерът трябва да обърне конкретно внимание какво се случва в енергийния сектор и държавните дружества, препоръча Атанасов и даде за пример "Бургартрансгаз" и Енергийния холдинг. Там бяха заложени мини от предишните управляващи, предупреди той.

По повод информацията за гневно писмо от Азербайджан и изтекъл договор, Атанасов призова ДАНС да си свърши работата и да докладва на правителството и парламента по този случай. Защото съм сигурен, че става дума за умишлена провокация за дестабилизиране на обстановката в енергетиката, каза той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай