Асен Василев: Това се случва за първи път с бюджета

Насочен е основно в две направления, изтъкна министърът

Асен Василев: Това се случва за първи път с бюджета | StandartNews.com

Източник: МФ

Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления – инвестиции и повишаване на доходите, заяви министърът на финансите Асен Василев, който представи пред депутатите проекта на държавен бюджет за 2024 г. при обсъждането му на първо четене в пленарната зала. 

Той отбеляза, че този бюджет е с рекордни инвестиции от почти 10 млрд. лева. Освен това има заложена политика по доходите, която, от една страна, е в синхрон със съществуващото законодателството – минималната работна заплата става 933 лева, а от друга - е доста амбициозна, посочи Василев. Очакваният ръст на заплатите и в държавния, и в частния сектор е около 11 %, т.е. малко над два пъти по-голям от ръста на инфлацията, отбеляза той. 

Бюджетът е разчетен при дефицит от 3 %, което позволява на България да остане в Маастрихтските критерии и всъщност да изпълни критерия за членство в Еврозоната, каза още финансовият министър.

Бюджетът е разчетен при ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 3,2 % догодина и 1,8 до края на тази година, което, по думите му, означава, че догодина БВП ще бъде 205 млрд. лева

Средногодишната инфлация, която се очаква за догодина, е 4,8 на сто. Гледайки как се движи инфлацията последните два месеца, е доста вероятно всъщност да има инфлация под тези 4,8 %, но е заложена по-консервативна прогноза в бюджета, посочи Василев.

За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и националната инвестиционна програма, всички капиталови разходи и инвестиционната програма за общините, отбеляза финансовият министър. Той посочи, че за последните десет години кумулативно 16 млрд. лева не са направени като инвестиции, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
lonexx
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи