Асен Василев с няколко сценария за еволюция на инфлацията

Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна

Асен Василев с няколко сценария за еволюция на инфлацията | StandartNews.com

Имаме няколко сценария за еволюция на инфлация. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при представянето на антиинфлационните и антикризисни мерки на управляващата коалиция, предаде БТА. На брифинг в Министерския съвет правителството обяви пакет от мерки на обща стойност около 2 млрд. лв., с които се надява да подпомогне най-уязвимите социални групи заради покачващите се цени на стоките и горивата. 

Според Асен Василев публикуваната от Министерството на финансите прогноза за средногодишна инфлация от 10,4% представлява най-вероятния сценарий, който министърът определи като среден. Има и по-благоприятен, и по-неблагоприятен, но този е най-вероятен, смята финансовият министър. 

И в най-лошия сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж за страната. Това се потвърди от данните за първото тримесечие, когато имаме годишен икономически растеж 4,5%. Това е растеж, след като е отчетена инфлацията, допълни Василев. 

Като основна причина за инфлацията у нас и в Европа той отбеляза военния конфликт в Украйна, който е нарушил доставките на газ, петрол и зърно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай