Вторник,

Асен Василев с нова версия за проблемите със Северна Македония

От: Рачо Рачев -
5877
Асен Василев с нова версия за проблемите със Северна Македония
A
A
A

Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е „още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от външните министерства и всички, които работят и търсят решение”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Това не е насочено срещу България или Северна Македония, а срещу това да се намери разбирателство и този конфликт да бъде разрешен в един момент. Това обаче става само чрез разговори и убеждаване на едната страна спрямо другата, така че да се стигне до разбирателство”, посочи Василев в интервю за Нова телевизия.

Заварихме много дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние поставяме въпроса за РСМ, даже след като сме изразили на Европейския съвет становище, а след това технически блокираме. Ситуацията не е на "Продължаваме промяната", а на цялата държава и народ. Ние сме си мълчали много дълго време по този въпрос с РСМ, за разлика от Гърция, която казваше 20 г. има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния момент казахме, че има проблем, посочи Василев.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима, уточни Василев. Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере с РСМ, а ЕС трябва да се разбере с РСМ. Това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България.

Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото, подчерта Василев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички