Асен Василев с нова версия за проблемите със Северна Македония

Това не е насочено срещу България или Северна Македония, а срещу разбирателството

Асен Василев с нова версия за проблемите със Северна Македония | StandartNews.com

Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля е „още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от външните министерства и всички, които работят и търсят решение”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

„Това не е насочено срещу България или Северна Македония, а срещу това да се намери разбирателство и този конфликт да бъде разрешен в един момент. Това обаче става само чрез разговори и убеждаване на едната страна спрямо другата, така че да се стигне до разбирателство”, посочи Василев в интервю за Нова телевизия.

Заварихме много дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние поставяме въпроса за РСМ, даже след като сме изразили на Европейския съвет становище, а след това технически блокираме. Ситуацията не е на "Продължаваме промяната", а на цялата държава и народ. Ние сме си мълчали много дълго време по този въпрос с РСМ, за разлика от Гърция, която казваше 20 г. има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния момент казахме, че има проблем, посочи Василев.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима, уточни Василев. Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере с РСМ, а ЕС трябва да се разбере с РСМ. Това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България.

Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото, подчерта Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай