Асен Василев с любопитни подробности за Борисов. Свали всички карти

Имахме среща в НС, която беше много истинска, каза финансовият министър

Асен Василев с любопитни подробности за Борисов. Свали всички карти | StandartNews.com

Любопитни подробности от срещата и разговора си по-миналия петък изнесе финансовия министър Асен Василев. Тогава все още вървяха преговорите за ротацията.

„Срещата беше петъка, по-миналия петък, имах 4 пропуснати обаждания от г-н Борисов. Не беше истеричен, беше много спокоен. Рано сутринта. След което се свързахме, той поиска да имаме среща. Не вдигнах, защото беше много рано сутринта“, сподели Василев в интервю за Нова тв.

„Имахме среща в НС, която беше много истинска. Разговорът тръгна от там как можем да придвижим държавата напред“, каза той.

„Аз попитах един много прост въпрос. Това, което пише в споразумението, казва нещо много елементарно – в съдебната система, в регулаторите, в служите не трябва да има предварително уговорен мач. Играта трябва да е честна, да не е ясно кой ще спечели, това са правилата“, обясни Василев.

„Моят въпрос беше: готови ли са ГЕРБ да няма предварителни уговорени победители в конкурсите, те да са честни. В интерес на истината, това, което г-н Борисов каза, е „може би“. Не каза „не“. Каза „да, може би“, разкри той.

„И попита нещо много просто – ние готови ли сме за това като държава. Може би има право“, допълни той.

„Разбрах, че не са готови още да поемат ангажимента, да подпишат споразумението, да тръгнат конкурсите“, коментира Василев.

„Има чудене, защото това е голяма промяна в България“, смята той.

„Единственият разговор за служебно правителство, имаше реплика от страна на г-н Борисов, че не трябва да се чупи всички и г-жа Габриел и аз трябва да бъдем в служебен кабинет, при което казах, че това е научна фантастика, просто защото нито президентът ще ме назначи, нито аз ще остана в служебен кабинет“, разкри още Василев.

По отношение на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ той каза: „Г-н Борисов в рамките на 15 минути си мени мнението. Дали има 4 дами или няма 4 дами, това не е определящо“.

Попитан дали все още мисли, че Мария Габриел е зависим човек, той заяви: „Аз мисля, че действието, което тя направи да внесе при президента папка с имена без да е питала министрите и без да ги е съгласувала с нас и да не каже, че не е питала министрите и не ни е питала нас, т.е. да заблуди президента и българския народ, не мисля, че това е действие на независим човек“.

„Мафията е този или тези, които са я накарали да направи това действие. Трябва да питате нея.

Мафията е ти да се скриеш зад 4 дами и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента. Не знам дали Борисов сам е взел тези решения, дали тяхната цяла Изпълнителна комисия, дали е имало други хора“, заяви финансовият министър в оставка.

Според него е имало влияние на друга политическа партия, но подчерта, че това е негово предположение.

"Никола Минчев е избран като водач на листата още преди да се направи този списък. Той беше за другите хора в листата. Но имената финално ще бъдат уточнени, след като проведем и преговорите с "Демократична България" и се уточни кой кое място заема", обясни той относно публикувания днес списък с кандидати за европейски депутати на ПП.

Все още вървят разговори, които ще трябва да бъдат продължени от служебния кабинет, с Австрия, заяви министърът на финансите в оставка по повод влизането на България в Шенген и по суша.

Според него, фактът, че отиваме на избори, не би трябвало да ни попречи за сухопътния Шенген, тъй като България и Румъния вървят в пакет.

Той очаква самото падане на границите да се случи догодина.

„На изминалите избори видяхме над 20% невалидни бюлетини и купуване на гласове“, каза той по адрес на вътрешния министър Калин Стоянов, който според ПП-ДБ не се е справил със задълженията си.

По отношение на министъра на електронното управление, който също е с отрицателна оценка от ПП-ДБ, той каза: „Притеснява ни да не би да се направи пак манипулацията и българските гражданите да трябва да гласуват пак на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни“.

„Манипулация е да не се гласува на машини и ако се види масирано купуване на вот и липса на противодействие от МВР“, поясни той.

„Когато ГЕРБ загуби изборите 2021 – юли и после ноември, нямаше министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път от кабинета „Петков“. Машините там ги управляваше „Информационно обслужване“, припомни Василев.

„Шефът на „Информационно обслужване“ е назначен преди ГЕРБ преди 10 години“, добави той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай