Асен Василев проговори за черните списъци, прехвърли вината

Идва от министерството на правосъдието, твърди министърът на финансите

Асен Василев проговори за черните списъци, прехвърли вината | StandartNews.com

Текстът, известен като български вариант на закона "Магнитски" идва от министерството на правосъдието. Той е работен заедно с МВР, МФ Комисията за финансов надзор, БНБ и няколко други институции, каза министърът на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на народното събрание. Това е една от няколкото работни версии, предава БТА.

Една година след случая "Магнитски" ние имаме законова празнота по казуса. Няма закон, който да защити нашата икономика от подобни случаи, посочи Василев. Миналата година проблемът беше овладян, защото засегна сравнително малък брой фирми и хора, каза министърът.

За мен е важно да се изготви закон, който да е съобразен с конституцията и законите и в случай на санкции, да има защита на икономката и на банковата система. В противен случай сме виждали как страни в ЕС банки фалират, каза министърът. Василев даде пример с фалита на латвийска банка.

Имаме два вида санкции - европейски, в които участваме и ние,  и други - външни. И двата вида санкции трябва да са законови уредени. Иначе поемаме огромен риск за щети за нашата икономика или за финансовата ни система, каза Василев.

Работната група, подготвила текста известен като български вариант на закона "Магнитски" е сформирана с решение от 2018 или 2019 година и после с решение на МС е обновен състава, уточни финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай