Асен Василев категоричен: Изгонихме руски шпионин!

Информацията за агенти в Руската църква дошла и от партньорски служби

Асен Василев категоричен: Изгонихме руски шпионин! | StandartNews.com

Изгонихме руски шпионин, а не обикновен свещеник, защото информацията за агенти в Руската църква дойде и от партньорски служби. Единственият проблем е, че той е работил в България в рамките на 5 години, а ДАНС не са го засекли. Колегите от Република Северна Македония казаха, че той е вербувал македонски граждани. Това съобщи в интервю за Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев.

"Ако информацията, която ДАНС изнесоха, е вярна, това означава, че при експулсирането миналата година той не е бил експулсиран, което означава, че ДАНС или не са имали информация, или поради някаква причина не са действали. Разбирам, че понякога истината боли", добави още той.

"Истината е, че поне това, което аз виждам като продукт от нашите служби за сигурност, не отговаря на никакви стандарти. И съответно съвсем отговорно мога да кажа - не смятам, че гарантират сигурността на страната", подчерта Василев.

"Видях изказването на църквата, което дойде от русенския митрополит, който казва, че тази църква не е руска, а българска. До 44-45-та година нашата църква не е призната от руската църква и чак 2016 година спират да служат български свещеници. Искам да знам защо руското посолство затвори една българска църква и се надявам да разберем утре", каза финансовият министър.

Според него разговорът за службите трябва да бъде принципен и личността не е важна, защото българските служби за сигурност не гарантират сигурността в страната.

"Рядко дават изпреварваща информация. Почти никога няма анализ, на който да се стъпи. Информацията, която достига до нас, може да бъде прочетена в международната преса дни преди да излезе тук. Трябва ни подкрепа от българския парламент. Генерал Атанасов е единия човек, който е работил в службите и разбира и слагаме и другия, който разбира.

Нямаме банка от кадри. Истината е, че този ремонт в службите трябва да се направи и наложителен. Имаме редица проблеми. Но трябва да се случи на база "какво ще се случи в службите", а не за Гошо и Тошо", каза Василев.

Той не пожела да отговори дали е време да се подпише коалиционно споразумение и че това трябва да бъде решение на премиера на ПП Николай Денков.

"В момента правителството работи достатъчно добре, без да трябва да се правят уточнения. Думата "сглобка" също не я разбирам. Има едно правителство, което беше излъчено и има ясни задачи. Върви се с ускорени темпове. Неща, които 15-20 години не са пипани, са поставени на дневен ред", каза той.

Асен Василев заяви, че ДПС са ключови в реформата за Конституцията.

Той каза и защо се очаква България да приеме еврото през януари 2025 година.

"Служебният кабинет не поиска извънреден доклад, за да се вземе решение за еврото. Служебният кабинет извади бюджетен дефицит от 6 млрд. Загубите за бизнеса са доста ясни - между 500 милиона и 1 млрд. само от превалутиране. За Шенген загубите също са големи заради трафика.

Не знам г-н Радев доколко е запознат с усилията за Шенген. Истината е, че има усилия от страна на правителството. Темата Шенген е тема на всеки един разговор. Кога ще се случи - зависи и от Австрия и Холандия. Водят се разговори и с двете страни", посочи още Василев.

Той обясни, че не е имало забрана за износ на зърно от България, но цените са тръгнали нагоре.

Василев коментира и кандидатите за местния вот.

"Познавам Васил Терзиев и смятам, че е много добър кандидат и ще бъде отличен кмет на София. Зависи от местната структура и организация дали ще подкрепим кандидат на ГЕРБ. Такава инструкция няма да бъде давана. Местните избори са за местното управление. Как се управлява един град е различно от това каква политика се води. България е на кръстопът - дали да продължи по европейския си път или президентът да я дърпа към Путин. Програмата, която се изпълнява е на ПП. Законите, които се приемат, са тези които са заложени в Плана за възстановяване от ПП. Не сме във властта, за да бъдем във властта, а за да се приемат законите и да се изпълнят приоритетите. Пробвахме 5 пъти и видяхме, че друг начин няма", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай