Петък,

Асен Василев извънредно за бюджета, какво става

От: Агенция Стандарт -
2000
Асен Василев извънредно за бюджета, какво става
A
A
A

Представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ проведоха среща с експерти в Министерство на финансите и са стигнали до консенсус за държавния бюджет за 2023 г. Финансовият министър Росица Велкова не е присъсътвала лично на срещата, тъй като участва в неформалното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

Дефицитът ще бъде 3, а на 6,4%, обяви Асен Василев.

"Ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен, бюджетът да влезе в трипроцентовите ограничения, за които сме говорили. Чисто технологично това ще се случи като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с дефицит с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от министерството и да влезе с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел", обясни той, пише novini.bg.

"Изненадите не са големи: едното е Планът за възстановяване, другото е дивидент отчасти по издръжката на ведомствата и капиталовата програма. Не се пипат социални разходи, заплати и данъци на този етап", заяви Василев. 

"Преди два месеца излезе информация, че публичните финанси на страната са в тежко състояние, очаква се дефицит над 6%. Това, което колегите изложиха като информация сега, потвърди тези данни отпреди 2 месеца. Изискахме подробна информация по отношение на капиталовите разходи, разходите за издръжка, дивидентите и възможността за това да бъде назначен 100% дивидент, като бъдат отчетени рисковете за БЕХ, да се съобразим изцяло да гарантираме финансовата и енергийната сигурност на страната", коментира Теменужка Петкова от ГЕРБ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com