Асен Василев изплю камъчето. Ще става ли премиер?

Сега всеки депутат носи тежък кръст, заяви вицепремиерът и финансов министър

Асен Василев изплю камъчето. Ще става ли премиер? | StandartNews.com

Асен Василев отговори на въпроса дали може той да оглави правителство, ако се завърти рулетката и мандатът за съставяне на кабинет отново бъде връчен на „Продължаваме Промяната".

„Никаква опция не може да бъде отхвърлена, когато става дума за доброто на България”, заяви пред Нова вицепремиерът и финансов министър.

„В момента съм на поста, на който най-много мога да допринеса за развитието на страната”, каза още Василев. На въпроса готов ли е да стане премиер, той каза: „Не". 

ВИЖ ОЩЕ: Дебатите приключиха, ето кога гласуват вота на недоверие

„Няма смисъл да изпреварваме събитията. Нека видим какво ще стане на вота. След това, когато дойде първият мандат, ще видим как ще реагираме. В това число и на база каква подкрепа може да се намери от депутатите в парламента”, коментира вицепремиерът.

Относно условията за коалиционно правителство, предложени от Бойко Борисов, Василев каза: „Ние в коалиция с г-н Борисов няма да влезем”. Управляващата партия нямало да участва и в експертен кабинет.

По думите му, ако правителството падне и го наследи коалиция на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане” и ИТН, ще протестира.

ВИЖ ОЩЕ: Петков на тръни, заговори за план Б

Репликата му към опозицията днес - че "икономическата им философия е: "Да го ду**т бедните", е била плод на емоции, каза още Василев. 

„Извиних се за нея. Но помолих и ГЕРБ да се извинят за последните 12 години икономическа политика, която провеждаха. Тя е в ущърб на българските граждани. Драматично увеличи разликата между бедните и богатите. Има абсолютно грешно разпределение на ресурсите”, каза Василев. 

Относно очакванията му как ще се гласува на вота на недоверие, финансовиятминистър заяви: „Не мога да ви кажа в момента колко хора и как ще гласуват, това е на тяхната съвест. Сега всеки депутат носи тежък кръст – дали ще хвърли цялата страна под автобуса”, коментира още той. По думите му „депутатите не са машини за гласуване” и не трябва да получават дистанционно „инструкции какво да правят”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай