Армията взима два учебни самолета

Близки, приятели и бойни другари се събраха и в Русе, за да почетат паметта на офицерски кандидат Антон Петров

Армията взима два учебни самолета | StandartNews.com

Българската армия най-вероятно ще се сдобие с два самолета за обучение на млади летци. Това съобщи днес министърът на отбраната Николай Ненчев. Машините ще бъдат доставени в Долна Митрополия. Ненчев подчерта днес, че ангажимент номер 1 е да повдигне духа на военнослужещите.

"Модернизацията и привеждането към стандартите на НАТО са нещо, без което не можем. Реформите са задължителни за армията. Те ще бъдат тежки, а приоритетите за съжаление са много", призна още той. "Ще продължим да изпълняваме ангажиментите към нашите съюзници от НАТО. В момента имаме 110 военнослужещи в Афганистан. По-голяма част от хората ни ги изтеглихме в края на годината, прибраха се по живо, по здраво. Имаме и няколко човека в Турция и Босна и Херцеговина", уточни военният министър.

Николай Ненчев днес бе в Плевен за честването на 115-ата годишнина от създаването на партия БЗНС, на която е лидер.

"Това е единствената организация, която няма в своята история нито един момент, за който да се срамува. Искам да ви уверя, че нито аз, нито моите колеги сме в някаква зависимост и взимаме своите решения водени единствено от каузата "България". Сто и петнадесет години славна история, сто и петнадесет години отдаденост на каузата на България", заяви в словото си той.

Почетоха паметта на загиналите с Кербала

Панихида за българските бойци, загинали преди 11 години в Кербала, бе отслужена днес в Плевен. На 27 декември 2003 г. след терористична атака с камион бомба срещу база "Индия" в Ирак загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Църковният ритуал бе отслужен в храма "Св. Николай". С воински ритуали бе почетена паметта на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев. Присъстваха командири на военни формирования и военнослужещи, както и министърът на отбраната Николай Ненчев. Колеги от 68-ма бригада "Специални сили", начело с нейния командир Михаил Попов, почетоха русенеца офицерски кандидат Антон Петров, също загинал преди 11 години при атентата в Кербала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай