Армията с най-големи борчове

Армията с най-големи борчове  | StandartNews.com

София. Военното министерство е най-големият длъжник в държавата. МО държи палмата на първенството с над 80 млн. лева борчове. 

146 млн. лева са всички задължения на държавата към края на юни 2012 г., стана ясно на пресконференция в Министерството на финансите.

Министерството на вътрешните работи е с дълг близо от 23 млн. лева. Министерството на отбраната държи от няколко години първенството в тази класация с огромни по размер просрочени задължения на Военномедицинска академия и МВР с малко над 20 млн. лева просрочени задължения към полугодието, каза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му – като цяло се вижда, че правителството е намалило почти няколко пъти задълженията си, които са неразплатени към бизнеса.

В края на миналата година със специално постановление са предоставени около 30 млн. лева на министерствата с цел разплащане на задължения към общините. Така над 90 % от натрупаните задължения за местни данъци и такси са покрити. Остава минимална сума, която едва ли затруднява и променя общата картина на финансовото състояние на общините, каза Горанов.

На въпрос, каква ще бъде санкцията за общините, които не се справят, министърът на финансите Симеон Дянков каза – „Надявам се, че населението в тези общини ще иска да гласува нови кметове и нови общински съвети, виждайки, че те явно не се справят с работата си”. Стимулът ще бъдат повече средства за дисциплинираните, защото те по-добре могат да използват тези средства. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай