АП: Може да се стигне до нова политическа и икономическа нестабилност

АП: Може да се стигне до нова политическа и икономическа нестабилност  | StandartNews.com

Българската дясноцентристка партия ГЕРБ има преднина на парламентарните избори, предизвикани от повсеместни протести и ще има първа шанса да състави правителство, показват резултати от екзит полове, съобщи Ройтерс.

Франс прес също съобщи за резултатите от изборите в България. Българската консервативна партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, който подаде оставка през зимата под натиска на улицата, печели предсрочните парламентарни избори, които се проведоха днес, показват няколко резултата от екзит полове, информира агенцията.

И двете агенции съобщават прогнозните резултати - между 30,3 и 33% за ГЕРБ и между 25,3% и 27,1% за Социалистическата партия.

ГЕРБ, която се оттегли от управлението при протестите срещу жизнения стандарт през февруари, получава около 31% и ще има около 97 места в 240-местния парламент, показват данните на Алфа Рисърч и Сова Харис. Социалистите получават 25-27% или около 85 места. Партията на турското малцинство ДПС и националистите от Атака също преминават 4%-та бариера за влизане в парламента, сочат резултатите от екзит половете, цитирани от Ройтерс.

Два екзит пола показват, че дясноцентристката партия в България и нейният основен опонент, социалистите, завършват на първо и второ място на парламентарните избори, но нито една партия не успя да спечели мнозинство, необходимо за съставяне на правителство, съобщава Асошиейтед пред.

Ако този резултат бъде потвърден, може да се стигне до нова политическа и икономическа нестабилност в изпитващата финансови затруднения балканска страна. Около 6,9 милиона избиратели, имащи право на глас, избираха между кандидати от 36 партии. Но апатията на избирателите беше повсеместна и твърденията за изборни измами и незаконно подслушване помрачиха предизборната кампания, допълва агенцията.

Бившата управляваща партия ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори в най-бедната държава членка на ЕС, съобщава и агенция Блумбърг, като цитира прогнозните резултати на Сова Харис и Алфа Рисърч.

Следващият кабинет трябва да състави коалиция, която да стимулира растежа и да продължи бюджетните ограничения за оцеляване в кредитната криза в Европа, след като безработицата достигна най-високото си ниво за последните осем години, а ожесточени протести срещу бедността, корупцията и високите сметки за ток принудиха Борисов да подаде оставка на 20 февруари, допълва агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай