Антон Станков: Агенцията по вписванията не трябва да се закрива

Антон Станков: Агенцията по вписванията не трябва да се закрива | StandartNews.com

Бившият министър на правосъдието Антон Станков не подкрепя идеята за закриване на Агенцията по вписванията. Пред БГНЕС той припомня как тази агенция е създадена с цел да обединят всички регистри в България: имотен регистър, регистър на моторните превозни средства – което не се изпълнява и този регистър стои все още подведомствен на МВР – регистрите на водоплавателните и въздухоплавателните средства, регистър на акциите, на дружествата и участието в тях и т.н.

"Публичността означава, ако искам да сключа сделка с някой, аз трябва да знам с кого сключвам сделка. Натискам, например, името на Антон Станков в тези регистри и излиза дали имам кола, женен ли съм, какво притежавам като имоти, какво е участието ми в компании - цялата публична информация", заяви бившият правосъден министър в кабинета "Сакскобургготски".

"Проектът за Агенцията по вписванията беше създаден с помощта на норвежкото правителство. Това че нещата не се случват по най-правилния начин в момента, в никакъв случай не може да означава закриване на агенцията", каза Антон Станков.

Той е категоричен противник на закриването й. "По-скоро трябва да се търсят решения за агенцията по кадастъра, защото те изостават, за имотния регистър – там нещата не са добре... Има нужда от усъвършенстване на нещата. Има нужда да бъде определена по-ясно посоката на работа, но в никакъв случай да бъде закривана", смята Станков.

По думите на Станков ако се закрие агенцията ще се намали значително публичността и прозрачността.

Министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август 2015 г. Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози (ЦРОЗ), като ги слее и ги трансформира в "дирекции" в Министерството на правосъдието. Замисълът става ясен от документ, изготвен от екипа на Христо Иванов в Министерство на правосъдието. Той е озаглавен Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай