Антон Кутев разкри говорил ли е Радев за президентска република

Предстои ни 10-годишен период на чести избори и къси правителства

Антон Кутев разкри говорил ли е Радев за президентска република | StandartNews.com
  • Служебното правителство не е нощен пазач - да направи изборите и да бяга
  • Много се надявам правителство да има, то може да стане за седмица
  • Никога не съм чувал Радев да говори за президентска република
  • Овладяхме част от кризите
  • Предстои ни 10-годишен период на чести избори и къси правителства
  • Конституцията е добра, тя свърши много работа
  • Свалихме цените на газа и горивата, казва говорителят на кабинета Антон Кутев

 

- Г-н Кутев, вашият строго регламентиран двумесечен мандат на служебен кабинет все не може и не може да свърши. Как си обяснявате доста продължителния процес на срещи, разговори и консултации между партиите?

- С раздробеното политическо пространство. От 2-3 години вече си повтарям, че България я чака един дълъг, поне 10-годишен период на чести избори и на къси правителства. Това се дължи на много фактори и е част от този процес - политическа раздробеност, несигурност на политическите партии, рязко популистки проекти, които изгряват и залязват и не оставят нищо след себе си. Всичко това води до тази нестабилност, която, за съжаление, е най-лошото нещо, което може да се случи на гражданите, особено на по-ниските слоеве, т.е., на хората, които имат по-малки доходи и са в социална несигурност. Това положение не е добре за България. Но и няма да се оправи скоро. Ще трябват десетилетия, за да бъде преминат този етап.

- Политиците все пак си проговориха. Проведоха се елейни срещи между ГЕРБ и ПП и ДБ. Това навежда ли ви на мисълта, че се работи за създаването на редовен кабинет? С кой мандат и ще бъде ли възможен в този парламент?

- На политиците по принцип работата им е да си говорят независимо дали ще е официално, неофициално, през други хора, чрез посредници и т.н. Но прекъснатият диалог в политиката е проблем. Аз бих искал да виждам хора, които доста повече си говорят помежду си и намират общите точки, а не червените линии. Тези, които не си говорят, не са политици. Те по някакъв начин са заели едни места, седнали са на едни банки, но изобщо не знаят нито защо са там, нито за какво служат банките. За мен е много важно тези, които са избрани, и за колкото дълго са избрани, да разберат, че не са там, за да вземат заплати, а заради това, че всеки от хората, които са ги избрали, е гласувал за тях с някаква надежда. Тази надежда трябва да бъде оправдана. За да бъде оправдана, нещо трябва да бъде свършено. А то - нека ми повярват колегите в парламента - не е Изборният кодекс. Не това чакат хората от тях. Изборният кодекс занимава техните глави - на политиците и депутатите, които ще бъдат избирани. Хората имат проблеми с инфлацията, със социалните доходи, със здравеопазване и т.н.

- Служебното правителство пое управлението в ситуация на много кризи. Доколко се справя с тях?

- Голяма част от тези кризи успяхме в една или друга степен да разрешим. Не на последно място е въпросът за инфлацията, защото това е най-големият проблем в България за гражданите. В основата на инфлацията винаги са цените на горивата. При една световна криза, особено като тази в Украйна, няма как да не растат цените на горивата. Все пак служебното правителство успя да удържи и цените на газа, и цените на горивата. Те не само спряха да растат, но и се върнаха назад. Цената на газа беше 350 лв., а в момента е под 200 лв., тоест, свалена е почти двойно спрямо това, което беше заложено преди нас. И това всъщност ограничи инфлацията. Оттук нататък задачата, която едно служебно правителство може трудно да реши, е да се повишат доходите до степен, в която да се изравнят с повишените цени.

- Министър Атанас Пеканов даде положителни сигнали за евросредствата по Плана и по програмите, които се отварят. Какво завещавате на следващото правителство в тази посока?

- Истината е, че не можем да кажем, че свършеното и по Плана, и по програмите е направено само от служебното правителство. Но е факт, че за тези 3 месеца на служебното правителство над 8 млрд. евро бяха подписани и разрешени от ЕС по различни програми, а по Плана бе пуснато дори първото плащане от 2,5 млрд. лв.Искам да кажа, че служебното правителство не е едва ли не нощен пазач - да направи изборите и да бяга. Ако това беше така, всички тези неща нямаше да се случат. Особено с европейските средства, които са жизнено необходими, защото те са глътката въздух за една икономика в криза, тъй като стигат до много хора. Това е някакъв тласък да се излезе и от постковидната криза, и от военната, дай боже, тя скоро да приключи.

- Върху служебния кабинет имаше страхотен натиск да внесе бюджет за догодина. В крайна сметка се стигна до удължаване действието на сегашните разчети. Ако редовно правителство не се състави и парламентът се разпусне, какво означава това за гражданите?

- Означава, че просто задържаме същата ситуация като в момента. Аз много се надявам правителство да има и то може да стане и за седмица. Това е работата на депутатите, те за това са избрани. Ние имаме готовност да внесем бюджет в три варианта. Но избрахме варианта с продължаването на действието на сегашния, защото наистина се надяваме да има правителство и то веднага да направи, каквото иска. След като бъде избрано, за една седмица може да внесе бюджет и за две депутатите да го приемат, което означава, че можем да имаме бюджет за 2023 г. преди Нова година.

- А вие имате ли заготовка, върху която да работят и която да внесете в парламента?

- Не, този материал не може да бъде внесен в парламента, но той съществува в Министерството на финансите. Бюджетът не е работа на правителството, той само го подготвя и го внася. Бюджетът е работа на парламента и съответното мнозинство. Неприемането на бюджет и неприемането на правителство са вот на недоверие към правителството, т.е. към парламентарното мнозинство. Служебният кабинет по презумпция няма мнозинство и няма как да отстоява бюджет, би било лошо да го направи. Като не внесохме бюджета, ние всъщност взехме играчката на популистите, темата, с която един месец щяха да се забавляват и да наддават милиони и милиарди за това и онова. Те затова в момента са толкова изнервени, че няма бюджет, защото щяха да говорят по друг начин колко са загрижени за хората и да идат на избори, та дано някой повярва и гласува.

- Тъй като това е вече четвърто служебно правителство на Румен Радев, се заговори за премахване на тази институция. Смятате ли го за уместно?

- Първо, смятам, че тази Конституция е добра и през тези 33 години тя свърши много добра работа. Ако се говори за промяна на Конституцията, за мен най-важното е да се мисли за съдебната реформа и как функционира съдебната власт.

Ако изобщо се говори за конституционната реформа, президентската република е последното нещо, което трябва да интересува хората. Със сигурност в президента на републиката не виждам такава нагласа.

Освен това тя в момента е невъзможна. В това раздробено мнозинство, което не може да излъчи правителство и да приеме бюджет да се говори за конституционно мнозинство е невъзможно. Освен ако съответните среди не са толкова уплашени от служебните правителства, че да вземат да се съберат и да премахнат служебното правителство.

Но това би било сериозна грешка, защото то е външната институция, която въвежда ред, и конституционният модел, който гарантира държавата при кризи. Последните няколко кризи недвусмислено показаха, че служебното правителство изпълнява тази функция - да излиза от кризите.

Смея да обявя, че двете предишни такива на ген. Стефан Янев, в които участвах, излязоха с изключително положителен рейтинг, какъвто е нямало през последните 15-20 години. Тоест - това, което правят служебните правителства не се харесва на част от политиците, но се харесва на хората. Затова подобни опити за саморазправа с Конституцията ще бъдат наказани от избирателите и ще бъдат неуспешни.

- Възможно ли е именно заради тези положителни рейтинги на служебния премиер Стефан Янев той да бъде и редовен?

- Всичко е възможно. Има хора, които смятат, че могат да съберат около Янев някакво мнозинство. Лично аз това не го разбирам - как няма да събереш мнозинство около най-голямата или около втората партия, а ще събереш мнозинство около най-малката? Логиката е, че ако не се създаде правителство с първия мандат, няма как да се създаде с третия, това е много по-сложно. Трябва да е ясно каква е логиката, ако партиите не се обединят около най-голямата партия, а се обединят около най-малката.

Именно затова смятам, че цялата тази математика няма да излезе. Разбира се, стискам палци на всички опити да съставят правителство за какъвто и да било период.

- А готови ли сте да останете, ако това не се случи?

- Силно не бих искал да е така, въпреки че аз лично съм изморен и настоявам да си ходя. Но това не бива да става заради гражданите и заради държавата. Служебно правителство наистина не е добър вариант да продължава дълго.

- Връщането на хартиената бюлетина вече взриви страстите в парламента, но тя няма ли да е тежък аргумент все пак да се стигне до съгласие за кабинет, а не до избори?

- Не искам да влизам в политически анализи. За служебното правителство е важно, че както ни кажат, така ще организираме изборите. Ако кажат с машини, с машини, ако кажат с хартиени бюлетини, с хартиени бюлетини, ако кажат с пръстов отпечатък, с пръстов отпечатък, може и с анатомични данни. Но Изборният кодекс не е най-важният за България.

Има политици, на които винаги са им виновни правилата, както във футбола на някои винаги им е виновен съдията.  Но резултатът е, че точно тези политици няма да са очаровани от следващите резултати, точно тези, които са най-гласовити сега, а преди това бяха най-гласовити срещу хартиената бюлетина. Ако си имал милион избиратели и си паднал на 200 000, хартиената бюлетина няма да ти върне кой знае колко. Смисълът на политиката не е в това, а да водиш смислени политики. Хората затова в момента не разпознават голяма част от политическите субекти, защото не виждат в тях онези, които ще изведат каручката от блатото. Който се впрегне и извлачи цялата работа, той ще е печелившият. Служебното правителство точно за това поддържа рейтинг, защото ние си вършим работата, правим това, което трябва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай