Понеделник,

Ангелкова кърши ръце пред бранша

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

Николина Ангелкова взе да се оправдава пред туристическия бранш, който й поиска оставката заради липса на стратегия за работа в извънредното положение. Секторът е най-засегнат от мерките за изолация по време на извънредното положение, търпи загуби в милиони.

"Не е вярно, че работя срещу бранша и организациите, разбирам напрежението. Секторът е един от най-засегнатите в момента. Състоянието е много тежко, той беше първият засегнат и буквално в момента не функционира», каза пред Нова тв Ангелкова. Тя обяви, че двете асоциации, които искат махането й, били само част от туроператорите в страната. Секторът обхваща не само тях, но и ресторантьори, хотелиери и други, заяви министърът.

Браншът поиска отстраняването на Ангелкова и заради липсата на диалог с отрасъла.  Секторът смята, че мерките на ведомството й са неадекватни и скоро няма какво да има да се спасява от туристическата индустрия.

"Напрежението го има и то е разбираемо на фона на тази криза, която никой не очакваше и която спря сектора. Има щаб, който е създаден още на 3 февруари. Много е важен балансът. Няма как за едни хора, които искат на всяка цената тези мерки да работят, да отговаряме само на техните искания. Много е важно да се намери този баланс.  Нека не гледаме на туризма като сектор, който е встрани. Той е част от българската икономика и е най-засегнатият сектор. Мерките на правителството касаят и него, включително възможности за безлихвени заеми", обясни тя.

Ангелкова подчерта, че голяма част от оперативните програми са насочени към засегнатите икономически сектори, какъвто е и туризма. Предстои да се изготви грантова схема за средните и малки предприятия. От тези нови мерки ще могат да се възползват ресторантьори, хотелиери, туроператори.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички