Анексът между ГЕРБ и РБ оценява министрите

Анексът между ГЕРБ и РБ оценява министрите | StandartNews.com

Местан трудно ще ни убеди, че прави българска партия, казва Караянчева

Анексът към споразумението между ГЕРБ и РБ ще е своеобразна оценка за работата на министрите. Това стана ясно от думите на зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева пред БНТ.

"Имаше ли нужда от едно такова споразумение аз много не съм убедена, защото имаме коалиционна програма, която маркира точните политики, които трябва да се извършват, реформите, които трябва да се извършват, но защо пък не да има и един времеви порядък на тези реформи", каза Караянчева. Но подчерта: "Това е една възможност да видим докъде са стигнали министрите, защото в това споразумение ще има написано какво е свършено до тук, най-важните неща, не в детайли, но какво е свършено до тук, какво предстои да се свърши и точно в какъв срок в отделните политики, които са важни, и за колегите от реформаторите, и за българските граждани, и за нас като политическа сила, която е мандатосиносител".

Цвета Караянчева отказа да коментира информацията от последната седмица за забраната на Турция на територията й да влизат Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според нея това все още е неофициална информация, която се осланя на съобщение от турските медии и не може да бъде потвърдена. Тя засегна обаче създаването на новата партия на Местан. И бе категорична, че той получава подкрепа от хора, близки до Ердоган. Дори името на партията е турско - ДОСТ.

"Много ще е трудно на Местан като направи партия да убеди, че тази партия е българска. Подкрепата към него е много по-голяма от тази, която едно време получи Касим Дал. Турските медии вкарват тезата, че Местан е с Турция, а Доган е с Русия", каза Караянчева.

Според нея ДПС достатъчно силно са се били обвързали с Турция и "има отенък" на вмешателство в политиката от страна на Турция.

"Тази подкрепа, която се получава от Турция е сигнал към смесените региони. Много интересни процеси текат и в ДПС, и във формацията, която предстои да бъде направена", допълни Караянчева.

Трусовете в ДПС обаче по никакъв начин не влияят на ГЕРБ. "Ние си имаме своя политика, работим трайно по тези региони. Ние не сме партия еднодневка", категорична е заместник-председателят на ГЕРБ.
Караянчева не пожела да коментира ултиматума на Ердоган, който заплаши да изпрати 3 милиона бежанци към България, но все пак заяви: "Трябва да поддържаме междусъседски отношения, но трябва да пазим националните си интереси".

Караянчева потвърди, че са приели решение армията при тежки моменти да пази границата и заяви, че ако е необходимо, това ще се случи, но специалистите ще преценят кога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай