Андреева: Болниците ще си получат парите

Андреева: Болниците ще си получат парите | StandartNews.com

София. Болниците ще си получат парите и те ще стигнат за цяла година. Това каза здравният министър пред журналисти в парламента. "Нека да не плашим – видяхте, че се справихме миналата година и то с бюджет, който не беше правен от това правителство. Болниците ще получат средства. Колегите да работят спокойно", каза тя, цитирана от БГНЕС.

По повод проблемите на съсловните организации, министърът каза, че те имат претенции, които са съвсем основателни по отношение на това дали касата ще може да заплати дейността на лечебните заведения, които те са изработили и най-вече надлимитната дейност.

"В бюджета на НЗОК е разчетен финансовият ресурс за дейност извън надлимитната. Това, което мога да успокоя колегите е, че всички ще получат средства, независимо дали ще бъде през актуализация или други начини и механизми, които касата може да приложи до края на годината", категорична бе Андреева. Тя уточни, че в средата на юни не може да се правят тежки прогнози за дефицита на касата в края на годината.

"Само ще припомня, че миналата година бюджетът на касата стигна до месец септември и точно правителството на Орешарски намери средства и плати не само дейността на болниците по предварително зададените лимити, но и цялата надлимитна дейност. Практически над 100% от дейността на лечебните заведения беше платена", обясни Таня Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай