Анастасов разкри за какво си говорят ДПС и "Да, България"

Зам.-председателят на ДПС повдигна завесата

Анастасов разкри за какво си говорят ДПС и "Да, България" | StandartNews.com

За какво си говорят лидерите на ДПС и "Да, България" – Мустафа Карадайъ и Христо Иванов. Това е най-интересният въпрос у нас, след като преди два дни пресцентърът на ДПС прелюбопитна снимка на дмата от последните дни на 47-ото НС. Текстът към нея бе: Абджаба какво се случва…

ВИЖ ОЩЕ: На прощаване! Аджаба какво си казаха Мустафа Карадайъ и Христо Иванов

Зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов повдигна завесата в студиото на БНТ.

Нормална снимка - двама лидери на парламентарни групи, си говорят, коментира Анастасов. Ако беше снимка на лидера на ПЕС с този на ЕНП или на АЛДЕ – те даже тримата щяха да се снимат заедно, нямаше да е така странно, както изглежда в България. Даже няколко пъти питах Христо Иванов в петък какво й има на снимката. Беше силно притеснен. Но не виждам защо. Нормално е двама председатели на партии да си говорят, каза депутатът.

Първо имаше табу във всички медии от кръга „Капитал” тази снимка да бъде публикувана и коментирана. Мен наистина бе притеснява притеснението на Христо Иванов. Защото, ако някой олигарх или олигарси му държат сметка, затова че се снима и си говори с лидери на опозицията, това вече е доста притеснително за състоянието на демокрацията в България,категоричен бе народният представител от ДПС.

Имаме общ език с "Да, България". Говорим си за много неща - съдебна реформа, паспорти, борба с корупцията, но си останахме само с говоренето през последната година. Защото те го ползват за предизборно знаме, а ние го правим на проектозакони и го вкарваме в парламента. Не видяхме темите да са им толкова важни – нито съдебната реформа, нито контрола над главния прокурор, нито спирането на паспортите с инвесттиционна цел, нито нещо друго, което да им е толкова важно, че да работят за него. Малко започват да ми приличат на ВМРО с темата Македония – обичат да си я дъвчат, но никога не искат да я решават, защото знаят, че ще приключат в момента в който я решат, каза още Станислав Анастасов.

Попитан може ли да има широко коалиционно правителство, в което да участват и ГЕРБ, и БСП, и ДПС и Демократична България и ПП, зам.-председателят на Движението коментира: „Ценностите винаги по-лесно обединяват, така е в Европа. Тук още не сме го пробвали, затова напоследък правителствата изкарват толкова малко време.”.

Аз не съм убеден, че напоследък „Да, България” прояви много евроатлантически характер, защото те управляваха най-спокойно с партия, която отхвърли и актуализацията на договорите за Ф-16, и излъга за новите изтребители Ф-16. Говоря за БСП, наследник на българската комунистическа партия. Те нямаха абсолютно никакъв проблем да управляват заедно.  Така чу тук ценностите на „Да, България” са ми малко въпросителни. Да не говорим пък за закона за КПКОНПИ, каза Анастасов. И припомни снимката на Христо Иванов от задната седалка на джипа на един олигарх. Това е нещо крайно унизително, което не бива да се случва, каза депутатът.

Днес ние говорим за истински ценности, утвърдени през действия, не през приказки, категоричен бе Анастасов. Той посочи, че при гласуването на закона за КПКОНПИ, „Да, България” не отстояха продемократичния си характер. Те бяха съгласни бивши сътрудници на Държавна сигурност, на репресивния апарат да оглавят КПКОНПИ и то само заради един човек. Това ли е принципността, това ли е ценността, попита зам.-председателят на ДПС.

Хора свързани с репресивния комунистически апарат, с бившата държавна сигурност няма как да оглавяват институции в демократична България. Това е въпрос на ценности, а тук „Демократична България” показаха същите ценности като българската комунистическа партия. Затова ги нарекохме десни болшевици, подчерта Станислав Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай