Анастасов: Няма никакви обвинения срещу Пеевски по "Магнитски"

Служебният кабинет ни увери в това, каза зам.-председателят на ДПС

Анастасов: Няма никакви обвинения срещу Пеевски по "Магнитски" | StandartNews.com

Служебният кабинет ни увери, че няма никакви обвинения срещу народния представител от ДПС Делян Пеевски по закона „Магнитски”. Това заяви зам.-председателят на ДПС и зам.-председател на парламентарната група на партията Станислав Анастасов в интервю за НоваНюз.

ДПС отправи няколко въпроса към служебното правителство по всички точки от акта „Магнитски”, каза Анастасов. И допълни, че няма никакви обвинения и факти срещу Делян Пеевски по този казус.

„От всички служебни министри, включително и служебния премиер Стефан Янев, получихме отговор, че няма никакви данни Делян Пеевски да е замесен в тези неща. Няма доказателства, факти, няма дори съмнения. Това беше целенасочена атака от медийно-олигархични кръгове, които се хвалеха, че са наети да очернят името на Пеевски. В ДПС няма никакви съмнения около него”, категоричен бе Анастасов.

Според него именно тези кръгове се извиняват с фигурата на Пеевски, тъй като ДПС им пречи да действат свободно и безнаказано.

Всички идеи на ДПС бяха реализирани с конкретни мерки, каза още Станислав Анастасов по повод ролята и дейността на Движението в парламента.

„Това включва идеите ни за справяне с COVID кризата, за туристическия бранш, за пенсионерите. За първи път българските пенсионери получиха 120 лв. добавка, което ние държим да остане. Ситуацията икономически не е станала по-добра, напротив. Въпреки, че в сегашното НС се обявихме за опозиция, направихме много важно уточнение- когато става дума за икономическото развитие на страната и за благосъстоянието на гражданите, ние няма как да сме в опозиция. ДПС беше и единствената партия, която реагира адекватно на така наречения мораториум върху цените на тока, парното и водата, който създаде повече проблеми, отколкото реши”, подчерта зам.-председателят на Движението.

Като естествени партньори ДПС припознава всички системни партии, които имат европейско политическо семейство.

„Този модел обаче не се възприема в България, затова и тъпчем на едно място. Не си написахме домашното и по темата за Плана за възстановяване и развитие. Не беше послушан съветът на ДПС да се състави експертно правителство. Очевидно служебният кабинет не е свършил нищо. Имаше усилия, но недостатъчни. Има недоверие и от европейските институции. Ще видим тепърва дали то ще се задълбочи”, смята Анастасов.

На въпрос за необходимостта от съдебна реформа у нас Станислав Анастасов коментира, че такава категорично е необходима, но с конкретни идеи.

„Трябва да се разгледат конкретни идеи, които имат цялост и интегритет по между си. Решенията на парче във всяка една политика може да изглеждат като добра идея, но не са. Лесните решения винаги излизат скъпо и не са съвсем верни. Необходима е цялостна пълноценна съдебна реформа. Когато има конкретно предложение, ДПС е на среща да коментира”, допълни още той.

Анастасов обърна внимание и на допълнителните стимули за ваксинация на пенсионерите. По думите му решението на правителството, не е най-удачното.

„ДПС подкрепя ваксинацията, дадохме и личен пример с поставянето на трета бустерна доза. Да се обвързва добавката, която гарантира социалното съществуване на хората, с акта на ваксинацията, не ми се струва най-добрият вариант. Пенсионерите трябва да получават тези пари, защото имат нужда от тях. Трябваше да се подходи с по-добри модели. Например защо не при получаването на пенсиите, хората да бъдат подканвани да се ваксинират. В малките населени места има проблем с логистиката и достъпа до ваксинационните центрове”, каза още той.

Необяснимо за ДПС е и поведението на парламентарните групи за въвеждането на зелените сертификати за влизане в НС. Според Анастасов не трябва да има двусмислени сигнали, когато става дума за общественото здраве.

„Новите партии гласуваха против зеления сертификат, а после го въведоха в държавните администрации. Нека да бъдат последователни в действията си. Всяко разколебаване кара българските граждани да се замислят какво стои зад това”, обясни още той.

Станислав Анастасов коментира още, че през новата 2022 година българите имат нужда от надежда, че нещо ще се промени за по-добро.

„Хората искат да видят, че партиите ще започнат да говорят по между си и да има диалог. Гражданите и бизнесът осъзнаха, че без диалог проблеми не се решават”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай