Ананиев с признание. Важно нещо не е планирано в бюджета

Само с 4 гласа „въздържал се”, бюджетът на НЗОК мина с лекота първото четене в бюджетната комисия

Ананиев с признание. Важно нещо не е планирано в бюджета | StandartNews.com

Едно важно нещо не е планирано в бюджета за 2021 г. Признанието дойде от бившия финансов министър в кабинета „Борисов 3” Кирил Ананиев, сега депутат от ГЕРБ.

Когато е правен анализ за първоначалния вариант на здравния бюджет, не е мислено, че пандемията ще продължава да се разраства така, както през есента на 2020 година, обясни Ананиев по време на заседанието на парламентарната бюджетна комисия, която прие актуализация на държавния бюджет за 2021 година на първо четене. Само с 4 гласа „въздържал се”, бюджетът на НЗОК мина с лекота първото четене в бюджетната комисия.

Тази година 3 млрд. лева струват коронамерките (т.е.не само здравните), 442 млн. лева са здравните текущи ковид разходи за първите 7 месеца. Управителят на НЗОК д-р Петко Салчев коментира, че очаква догодина Касата да разходва 20 млн. лева повече всеки месец заради пандемията. Може да има нужда от повече пари за здраве заради коронавируса, предупреди сегашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Причината – правени са разчети чак декември да има заболеваемост от над 600 души на 100 000 население, а вече през август има заболеваемост от почти 200 на 100 000 население.

Затова Кацаров предлага пакет, с който да се позволи домашно лечение на КОВИД (заплащане от НЗОК на съответните лекарства според състоянието), тъй като амбулаторното лечение е по-евтино от хоспитализацията – съответно общите разходи ще бъдат намалени.

По отношение на ваксините срещу коронавирус, д-р Кацаров единствено каза, че се надява да използваме по-голяма част от тези, с които разполагаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай