Американският посланик с ключови думи за България

България има много важна роля в НАТО, каза той

Американският посланик с ключови думи за България | StandartNews.com

България има много важна роля в НАТО. Това каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той се включи в конференцията „20-годишният път на България в НАТО“ в Централния военен клуб в София. Събитието е организирано от Студентски дипломатически клуб към Софийския университет “Св. Кл. Охридски” съвместно с Министерство на отбраната, предаде БТА.

Съединените щати и България са приятели, партньори, съюзници, подчерта посланик Мертен. По време на миналогодишното честване на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни показахме, че имаме богата и обща история, а нашето приятелство и партньорство, вярвам, никога не е било по-силно, отбеляза той.

Мертен подчерта, че тази година отбелязваме две важни събития 75-ата годишнина от основаването на НАТО като съюз и 20-ата годишнина от присъединяването на България към Алианса. Той поздрави България за годишнината от присъединяването ѝ в НАТО, както и за нейния важен принос през последните две десетилетия към Алианса.

Посланик Мертен посочи, че в основата на НАТО са защитата и възпирането. НАТО съществува, за да гарантира безопасността и сигурността на гражданите на своите страни членки. Като пример той посочи, неотдавнашното присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса.

В продължение на много години и двете страни бяха твърдо и решително необвързани и неутрални, докато действията на Русия не показаха защо техните граждани се нуждаят от сигурността на членството в НАТО, заяви посланик Мертен.

Оценяваме водещата роля на България в осигуряването на сигурността на източния фланг на НАТО и на Черноморския регион, заяви посланик Мертен. Приветстваме България за стъпките, които е предприела за модернизиране и укрепване на отбранителните си способности. Съединените щати се гордеят, че подкрепят усилията на България в това отношение, като помагат за финансирането на проекти за модернизация, включително за придобиването на изтребители F-16 и бойни машини на пехотата „Страйкър“.

По думите му чрез тези инвестиции България ще изпълни ангажимента си до края на 2024 г. да отделя 2 % от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Войната в Украйна затвърди решимостта ни като съюзници от НАТО да бъдем заедно. Той посочи, че случващото се на територията на Украйна е показало на Европа и на целия свят, колко е опасна водената от Русия политика. Нашата постоянна координация с Европейския съюз, Обединеното кралство и други съюзници, включително България, допринесе за това Украйна да се защити от руското нахлуване, заяви Мертен. Високо ценим помощта, която България оказва на Украйна, добави той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай