"Алфа Рисърч": БСП води по одобрение пред ГЕРБ

"Алфа Рисърч": БСП води по одобрение пред ГЕРБ | StandartNews.com

София. За трети пореден месец БСП води пред ГЕРБ по одобрение, показва декемврийското национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 30 ноември – 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи. БСП запазва около 16.5% избиратели. Електоралният потенциал на ГЕРБ спада от 16.5% през миналия месец до 15.8%.

Близки остават позициите между Реформаторския блок (6.9%), и ДПС с 6.1%. Бежанската криза през последните месеци повишава радикалните нагласи и националистическия вот, отчитат социолозите. Подкрепата за "Атака" спада до 2.7% и прелива в полза на конкурентната националистическа формация НФСБ, които събират 3.5%.

Търсенето на алтернативи извън настоящите политически партии се връща на равнището от летните месеци – 10%. За момента обаче липсва нова политическа формация, която да консолидира енергията на общественото недоволство. Поради това делът на негласуващите се запазва сравнително висок - 39%.

Спада доверието към президента

Отношението към президента Росен Плевнелиев и към главния прокурор Сотир Цацаров е разделено в двете крайности, но в сравнение с предишни проучвания неодобрението към тях е повече от одобрението. Президентът губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат превес над положителните (27%). Аналогична е тенденцията в мненията за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни) и всички институции на съдебната власт.

Според агенцията, макар и по-бавно, продължава спадът в доверието и към премиера Пламен Орешарски. Положителните оценки за дейността му (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

Положителни са оценките само за кмета на София Йорданка Фандъкова, националния омбудсман Константин Пенчев и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Доверието на българите към ключовите държавни институции в страната е на ниско ниво и продължава да спада, като тази тенденция продължава от предходните месеци. В началото на декември положителните оценки за дейността на Министерския съвет са 19%. Одобрението за Народното събрание е 10%. Намалява и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков - от 20% на 18%.

80% искат предсрочни избори

80% от българите искат предсрочни парламентарни избори, показва проучването. 41% от анкетираните са заявили, че искат избори във възможно най-кратки срокове, 39% са за парламентарен вот заедно с европейските избори през май 2014. 19% смятат, че правителството трябва да изкара пълен мандат.

Протести, оставка и бежанци

За събитие №1 българите определят гражданските протести срещу правителството на Орешарски, избухнали през юни (26%). Следва оставката на правителството на ГЕРБ (21%) и веднага след него – пристигането на сирийските бежанци (19%). Още два протеста – февруарските, срещу високите сметки за ток (12%) и студентските (10%) са сред емблематичните събития, с които хората ще запомнят отминаващата година. Сформирането на правителството на Орешарски е посочено от 3% от анкетираните, подписването на договора за Южен поток – от 1%, а контрапротестите – от 0.7%.

40% от българите посочват "протест" като емблема на отминаващата година. Думата "оставка" е посочена от 27% от анкетираните. За 16% от хората "бежанците" са запомнящият се знак на годината.

Оптимизъм за 2014 г.

Общата равносметка на годината е една от най-негативните за последните петнадесет години с 47% отрицателни оценки и едва 11% положителни, посочват социолозите. Въпреки това очакванията на българите за следващата година са оптимистични. Едва 29%, главно възрастни хора, с ниско образование и безработни, се страхуват от по-лоша година, докато 38% - учащи, представители на по-младото и средно поколение от София и големите градове, се надяват на по-добра 2014.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай