Адемов: Рано е за вдигане на пенсии и заплати

Адемов: Рано е за вдигане на пенсии и заплати | StandartNews.com

София. Преди да се направи анализ как върви изпълнението на бюджета не може да се говори за повишаване на пенсии и заплати, но тези теми ще бъдат обсъдени със социалните партньори, обяви новият социален министър Хасан Адемов пред бТВ. Правителството обаче ще разработи стабилизиращ пакет, който трябва да е готов до 1 октомври, за да може най-бедните слоеве да посрещнат спокойно зимата. Сигурно засега е само повишаването на майчинските, което вече е внесено в парламента. Засега обаче не е уточнен срокът, в който това да стане, каза социалният министър.

„Предстои да се върнем към нерешения въпрос и регламентирането на индикаторите, от които зависи минималната работна заплата. Със социалните партьнори трябва да се търсят възможности не да се гледа тавана и да се определя размера, а да се търсят индикатори като инфлация, средна работна заплата, които са измерими", каза Адемов.

Той ще работи заедно с икономическия министър Драгомир Стойнев, който в предишния парламент беше председател на социалната комисия.

"Много се радвам, че министър на икономиката и енергетиката е именно Драгомир Стойнев, защото той е човек със социален профил. Трябва да е тясна връзката между отделните министерства, особено между икономическото и социалното, защото те са две страни на една монета. От една страна се взимат мерки за стабилизиране на икономиката и предприемачеството, от друга страна са гъвкавите форми за заетост, които да подпомогнат бизнеса. Той създава работни места, затова трябват да се търсят мултиплициращи ефекти от политиките", добави Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай