Адемов: 8.1 млрд. лева за пенсии и обезщетения

Адемов: 8.1 млрд. лева за пенсии и обезщетения | StandartNews.com

София. "Има бурна дискусия около това какъв да бъде процентът на осъвременяване на пенсиите. През последните 4 г. нямаше такова индексиране. През следващата година предвиждаме въвеждане на швейцарското правило, което възстановява принципа да се съобразим с инфлацията 50% и 50% от ръста на осигурителния доход. Съгласно сегашните разчети става въпрос за увеличение с около 3%. Надеждата ни е да стигнем тези 3%. Защото 1% индексация на пенсията означава милиони. Тези 3% означават 120 млн. лева от ДОО само за 6 месеца", обясни социалният министър Хасан Адемов в ефира на бТВ.

Той каза, че близо 8,1 млрд. са заделени само за пенсии и обезщетения за следващата година. "Ако имаме по-голям БВП, по-голяма заетост, по-малък сив сектор, ще разчитаме и на по-високо оценяване. В противен случай можем да увеличим пенсиите с 15-20% сега, но после означава фалит", категоричен е Адемов.

Адемов заяви, че се очаква швейцарското правило да влезе в сила от 1 юли 2014.

За ранното пенсиониране, Адемов подчерта, че това е проблем на осигурителната система. "Трябва да се предприемат мерки за ограничаване на това пенсиониране. Основният въпрос е в секторите за сигурност. Пенсиите в България са пенсиите за осигурителен стаж и възраст. В една от системите - МВР, ДАНС, следователи, дознатели и др. има само изискване за 27 години стаж, а няма изискване за възраст. А за пенсиите в Министерството на отбраната, примерно, искат да отпадне въведеното през миналата година изискване освен стаж, да има изискване за възраст. Осигурителният риск, който се покрива с парите от пенсии се нарича старост, а не младост, старостта се измерва с години, от тази гледна точка трябва да има възраст", категоричен е социалният министър.

"Експертите предлагат да има възраст и стаж. За сектор сигурност нашето предложение е да има възраст и стаж, а каква ще бъде възрастта и стажът, това ще кажат политиците", разясни Адемов.

За тавана на пенсиите, той уточни, че предложеното в ДОО за следващата година не е най-доброто решение, но това е положението. "Това са 35% от максималния осигурителен доход, а за следващата година се предлага той да бъде 2400 лева, което означава, че таванът за пенсиите ще е 860 лева. За максималния размер на пенсиите е казано в досега действащото законодателство, че за новоотпуснатите пенсии трябва да няма таван за тях. Ние предлагаме този текст да отпадне и да продължим с 35% от максималният осигурителен доход, и така максималният размер на пенсиите за 2014 г. да бъде 860 лева", добави още Адемов.

"Няма механично съкращение на администрацията. Тези 10%, за които се казва в писмото на министъра на финансите, предизвикаха напрежение, но никой не е казал, че във всяка една от администрациите механично ще се режат щатовете", коментира министърът очакваното намаление на държавната администрация.

"Дори и да има съкращения, няма как да има ползи за бюджета, защото в рамките на тази година има обезщетения, отпуски, неползвани отпреди 2009 г. Въпросът е от гледна точка на това можем ли да се опитаме за пореден път да реформираме администрацията, защото в този вид тя не изпълнява предназначението, за което е структурирана", допълни социалният министър. Той уточни, че идеята е там, където има дублиращи структури, да се направи оптимизация.

Ако се случи такова разглеждане на структурите на администрацията, то това ще стане след 1 януари 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай