Адемов: Финанси има, ще се подпомагат работещите

Има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва

Адемов: Финанси има, ще се подпомагат работещите | StandartNews.com

До вчера (24 юни) по мярката 60:40 са изплатени близо 115 млн. лв., като повече от половината заявления все още не са обработени, съобщи в интервю за БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Той напомни още, че в секторите „Туризъм“ и „Транспорт“ мярката е 80:20. „Финансов ресурс има. Засега това подпомагане ще продължи до септември, но е възможно срокът да бъде удължен до края на годината“, каза депутатът.

„В началото на кризата безработните бяха малко над 200 000, а сега са 279 000. Това означава, че около 80 000 са тези, които са загубили работата си. Министерството на труда и социалната политика заедно със социалните партньори разработват мерки и програми, така че тези хора да бъдат подпомогнати. Кризата е повсеместна. Един има проблем с работното място, друг с доходите, трети със здравето. Всеки е засегнат по някакъв начин, но е трудно с бюджета, с който разполагаме да се подпомогнат всички. Затова приоритетно се подкрепят най-засегнатите от кризата“, заяви още Хасан Адемов.

Той отчете, че има два европейски инструмента, от които страната ни може да се възползва. Единият е свързан насочен към преодоляването на последиците от COVID-19, а другият е т.нар. Публичен инвестиционен фонд.

„Ако искаме да бъдем част от европейската солидарност, трябва да изпълним препоръките на Европейската комисия. България трябва да промени Закона за държавния бюджет, така че Министерският съвет да поеме по-големи отговорности, отколкото има сега“, обясни Адемов.

По думите му предстои да бъде изготвен и Национален план, на базата на който да се очертаят приоритетите – пакетът, който е свързан с преодоляване на последиците от COVID-19, както и европейските пакети, свързани със зелена енергия, дигитализация, които трябва да намерят своето приложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай