АБВ иска ВУЗ-овете да продават наука

АБВ иска ВУЗ-овете да продават наука | StandartNews.com

Висшите учебни заведения да имат право на стопанска дейност и да могат да продават научните си трудове. Тази идея защити председателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов след среща на ръководството на партията с Управителния съвет на Съвета на ректорите в България. По думите на водача на листата на АБВ в 23-и изборен район - София и в Пловдив проф. Борислав Борисов, който е и бивш ректор на УНСС, само в България от цяла Европа ВУЗ-овете нямат право на такава дейност.

На срещата е постигнат и консенсус, че идеята за разширяване на автономията на университетите също е разумна, обясни Първанов. Той подкрепи и амбицията на ректорите да могат да осъществяват изнесено обучение в чужбина. По думите му това е не само възможност висшето учебно заведение да разширява своите ресурси, но и влиянието си.
"Няма нищо по-добро от това консенсусът около образованието да се формира още сега - не в тежки и излишни разправии по детайлите, а да хванем най-значимото и в бъдещия парламент да го реализираме в конкретни законодателни действия", заключи Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай