Англичанин с мерак за общински съветник в Банско

 Англичанин с мерак за общински съветник в Банско | StandartNews.com

Белгийци отказаха да гласуват в Гърмен

Англичанинът Джеймс Хюз е половин българин. Живее в най-добрия ни зимен курорт Банско от 2003 година, женен е за българка. Той е кандидат за общински съветник от Реформаторския блок. „Пуснах бюлетина, дадох подкрепа за себе си и за кандидата за кмет на РБ – Лазар Захов. Смятам, че мога да бъда полезен на Банско с моите опит и знания. Вече съм тук цели 12 години. да се кандидатирам ме мотивира доверието на много банскалии. Те вярват в мен, както и аз в тях. Вярвам, че Захов може да е на балотаж с кандидата на ГЕРБ Георги Икономов", каза в изборния ден Хюз. Той е убеден, че курортът трябва да се промени и развива.

Иска да работи като общински съветник за едно по-добро Банско. Ще предложи нови посоки за развитие и ще даде много на града и околните селища. „Дори кмет да е човек от друга политическа сила, е важно да имаме представителство в местния парламент, за да дадаме нови хоризонти за развитието на курорта", казва Джеймс Хюз.

Съпрузите Лео и Симон Схоолс от Белгия живеят от години в архитектурния резерват Лещен, там е настоящият им адрес. Но двамата отказаха да си извадят удостоверения, за да упражнят правото си на вот. „Първо, тук кмет не се избира, тъй като местните хора са по-малко от 10. Второ – считаме, че е право на местното население да определи своите управници. Ние днес сме тук, утре можем да се върнем в родния Антверпен. Обявили сме къщата си за продажба, може да се върнем да живеем и в Тенерифе, Испания", разказват белгийците. Те се надяват, че бъдещата местна власт ще спре безогледното строителство в Лещен, което се превръща в умален макет на курорта Банско. Бум на строителството на хотели и къщи за гости, но не и на необходимите комуникации - улици, водопроводи, трафопостове. „Спасението за това прекрасно селище е спирането на строежите. Не приемаме начина на строителство на част от сградите - покриват се постройките с керемиди, излива се бетон, поставят се прозорци с алуминиева дограма. По този начин се съсипва уникалността на населеното място", твърдят съпрузите.

Но това е работа на компетентните институции и на общинската власт, допълват те. Интересът на чужденци като тях към Лещен е заради вековните къщи, измайсторени от дърво и камък, а покривите им направени с тикли. Затова триетажната им къща и направена в пълен синхрон с вековните постройки по тези места. „Нека хората гласуват не само за местна власт, но и с „Да" на референдума. Защото електронното гласуване дава още един способ за гласуване, без да отхвърля сегашната форма за упражняване на вот", смятат те.

Книжата на арестантите първи в ОИК – Благоевград

Точно в 19:34 пристигнаха първите изборни книжа от секция в ОИК - Благоевград. Това бяха протоколите от секционната избирателна комисия в следствения арест в сградата на ОД МВР в областния център. Всички 18 арестанти гласуваха още до обяд за националния референдум, тъй като нямат право да гласуват за местна власт. За разлика от тях изборният ден не е приключил навсякъде в общината. След 19,00 часа имаше опашки пред няколко СИК-ове, съобщиха от ОИК - Благоевград. На желаещите да гласуват са им събрани личните карти и до 20:00 часа те трябваше да упражнят правото си на вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай