90% от влоговете в КТБ са разплатени

90% от влоговете в КТБ са разплатени | StandartNews.com

София. За 20 работни дни, от 4 декември Фондът за гарантиране на влоговете в банките е изплатил 90% от гарантираните влогове, което са 3 млрд. и 250 млн. лв. До момента 91 300 вложители са се разпоредили с вложенията си в КТБ. Това съобщи пред журналисти председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков. Преди това той проведе среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководителите на банките, които обслужват вложителите на КТБ.

Само около 2% от вложителите в КТБ са изтеглили парите си в брой, уточни Миленков.

Вложителите вярват в българската банкова система. Темпото е намаляващо. Първият ден беше изключително натоварено за банките, но нямаше никакви организационни проблеми. Само в първия на изплащане на гарантираните влогове в КТБ, деветте банки изплатиха общо 1 милиард и 70 милиона лева на 25 000 вложители. От друга страна за първите 3 дни 55% са били разплатени. За последните 3 работни дни процентът е 1,8%, тоест трендът е намаляващ, каза още председателят на Фонда, цитиран от БГНЕС.

Общият размер на гарантираните депозити в КТБ е близо 3.6 млрд. лева, които принадлежат на 255 000 клиенти, продължи той.

Слуховете за сътресение с друга българска банка обслужват нездрави интереси и нямат нищо общо с българската банкова реалност, каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

"Многократно сме коментирали, че странните практики, които са се развивали в банката с отнет лиценз са изолиран случай и не могат да се приписват върху банковата система. Разбира се, това, че са допуснати да се случат поставя под въпрос имунитета на финансовата система на държавата да идентифицира и да решава подобни казуси, но уроците са прочетени", заяви той.

От лятото досега има натрупани много задачи, които както в централната банка, така и по отношение на законодателството трябва да бъдат подобрени, така че всякакви съмнение и поводи за спекулация да не са на дневен ред, обясни финансовият министър. "В тясно сътрудничество с парламента ще се направят необходимите промени, така че слабостите, които са забелязани в Закона за банковата несъстоятелност, в Закона за БНБ да бъдат премахнати на база на горчивия опит от дългото лято на безвремие по отношение на процесите в КТБ. Що касае въпросите, свързани с търговските сделки, които се извършват в момента аз разчитам и отправих подобен апел, че ВАС максимално бързо ще реши казуса в една или друга посока, така че да е ясно и да започне един процес на решаване на казуса с КТБ на принципна основа", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай