5 горещи картофа през политическата 2016-а

5 горещи картофа през политическата 2016-а | StandartNews.com

Завършилата с политически скандали 2015-а създаде нови интриги и сюжетни линии, които чакат развръзка през настоящата година. "Стандарт" се допита до водещите анализатори - кои са най-вероятните сценарии, по които ще протекат основните противоборства и събития в следващите месеци? Днес ви предлагаме прогнозите на трима социолози - Андрей Райчев от "Галъп", Юрий Асланов от "Афис" и Васил Тончев от "Сова Харис".

1. Ще има ли предсрочни парламентарни избори през 2016 г.?
2. Очаквате ли ремонт на кабинета "Борисов 2"?
3. Как ще приключат раздорите в ДПС, БСП и РБ?
4. Посочете трима достойни кандидати за президент на България
5. Ще се преборим ли българин да е генерален секретар на ООН?

Кризата в ДПС ни спасява от предсрочни избори

Разцеплението на двете крила в РБ е неизбежно

Андрей Райчев,
социолог от "Галъп Интернешънъл"

1. Доскоро щях да отговоря, че със сигурност ще има предсрочни избори догодина, но сега, преди да видя развръзката на ситуацията в ДПС, вече не смея да го кажа. Иначе моето мнение беше, че през есента на 2016 г. ще има и президентски, и парламентарни избори. Доскоро бях убеден в това, но може да настъпи сериозна промяна.

2. Ако няма предсрочни парламентарни избори, със сигурност ще има ремонт на кабинета. Едно от крилата на Реформаторския блок (РБ) се готви за избори. В този смисъл може да се наложи ремонтът на кабинета да съвпадне със самите предсрочни парламентарни избори.

3. РБ се състои от две ясно различими половини. Това са антропологически различни хора. РБ е едно изкуствено образувание, което неизбежно ще се раздели.

В БСП не знам дали има разкол. Там има борба за власт, която ще приключи с победата на един.
В ДПС вече е най-ясно какво се е случило. Ще има нова партия около Лютви Местан. А в какво съотношение ще бъдат силите, зависи до голяма степен от нещо, което не можем да подценим - какъв ресурс ще получи Местан.

4. Затруднявам се. Не съм мислил по този въпрос.

5. Ако бъде издигната кандидатурата на Ирина Бокова, имаме съвсем реален шанс - 60:40. Ако обаче кандидатът ни е друг, шансът ни е 1 на 1000. Тя е шансът на България, подобен на който ще имаме след 1000 години. Ако го пропуснем, ще потвърдим всички пословици и поговорки за българския манталитет.

Кой ще стане президент е без значение

БСП трудно ще се върне сред победителите

Юрий Асланов,
социолог от "АФИС"

1. Не. Няма логика. Управляващото мнозинство е скроено около една партия и около интереси. Кризата в Реформаторския блок (РБ) показа, че интересите са по-силни от идеите и политиката. Персоните, на които се крепи мнозинството, няма да се разпуснат, за да предизвикат предсрочни парламентарни избори.

2. Винаги е имало ремонти. Нито един кабинет не е завършил мандата си в състава, в който го е започнал. Така че е напълно възможно да има промени. Те вероятно ще са свързани с определени членове на кабинета и от тях няма да последва правителствена криза.

3. Трудно ми е да дам прогноза докъде може да стигнат т.нар. разколи. Най-пресен и най-неясен е случаят в ДПС, защото все още нямаме информация какво точно причини кризата в този момент. Но лека-полека нещата ще излизат на бял свят. Трудно е да се предвидят последствията, защото ДПС отдавна не е това, което беше. Някакви щети ще бъдат понесени и от тази формация заради случилото се.

В БСП винаги е имало вътрешно противопоставяне и противоречие през последния четвърт век, но партията е намирала начин да подчини тези разцепления и вражди на инстинкта си за съхранение и оцеляване. Вероятно и сега левицата ще успее да се запази. Обикновено в моменти на силна заплаха от вътрешно противопоставяне БСП прибягва към смяна на лидера си. В обозримо бъдеще тази партия няма да изчезне, но трудно ще се върне на терена на победителите.

4. Не мога да се сетя за такива. Поначало смятам прекия избор на президент за грешка в конституцията. България е премиерска република, центърът е изнесен към парламента и правителството. Прекият избор на президент винаги е създавал нестабилност и това е пораждало правителствени кризи във времена, в които нищо не е налагало да има такива. За мен няма значение кой ще е новият президент, защото практиката показва, че от тази институция зависят само вътрешно- и междупартийните интриги и нищо друго.

5. Надявам се, че Ирина Бокова ще бъде избрана за този пост, тъй като тя има всички нужни качества. Има всички предпоставки за международна подкрепа от всички полюси на световния процес. 


Опозицията ще се съживи

Радан Кънев и Ивайло Калфин са силни кандидати за "Дондуков" 2

Васил Тончев,
социолог от "Сова Харис"

1. Не виждам достатъчно голяма консолидация на мнозинство, която да предизвика нови избори. Общо взето политическите сили, заинтересовани да се запази статуквото, са с много по-голямо представителство и не вярвам да се създаде такава ситуация.

2. Ще има някакви частични промени. В момента, в който премиерът Бойко Борисов реши, че някой от членовете на кабинета не си е на мястото, той не се колебае да го отстрани. Но според мен ще има козметични промени, а не промени на базата на радикални концепции и политики. Мисля обаче, че ще се консолидира опозиция на базата на случващото се в ДПС и реформите, които очакваме да станат в БСП. Ситуацията от 2015 г., при която една партия доминираше, без да има реална опозиция, ще бъде минал етап. През 2016 г. ще влезем в нормална политическа обстановка и ще има съживяване на лявото и центъра.

3. Не знам дали изобщо в този момент можем да говорим за РБ като за фактор, тъй като разликата в политическата визия, която имат различните политически субекти в него е съвършено различна. За мен бъдещето на реформаторите е в една по-радикална и по-ясна дясна политика, каквато изповядват Радан Кънев и ДСБ. Останалите би трябвало да се приспособят и да се влеят в ДСБ, тъй като не предлагат нищо различно. Все пак, при наличието на оригинала ГЕРБ, ментета не са ни нужни.
По отношение на БСП, за да има тя политическо бъдеще, са нужни много радикални и вътрешни реформи. За да може левицата да се превърне от съсловна в електорална партия. БСП трябва да разчита не на собствените си членове, а на електоралното ядро и отделните симпатизанти вляво - нещо, което засега не успява да прави, и без което няма бъдеще.
В ДПС за пръв път се появява реална възможност за разцепление и предполагам, че ще се случи. Движението ще остане масовата партия за този тип електорат, който я подкрепя, но едно сериозно ядро ще тръгне след Лютви Местан. Ще се върнем към ситуацията от по-далечното минало, когато българските турци, спрямо собствените си виждания, са гласували идеологически - една част вляво, друга - вдясно, а не всички заедно. ДПС ще остане сериозен фактор, но това разделение безспорно ще й се отрази - ще намали електоралната й тежест. Но движението е много сериозен фактор в българската политика и ще остане такъв.

4. Според мен достойни кандидати ще бъдат Ирина Бокова, Ивайло Калфин или Радан Кънев. И в двата спектъра има политици, които успешно биха могли да поемат тази отговорна мисия.

5. Смущава ме, че у нас има сили, които се опитват да пречат на силната кандидатурата на Ирина Бокова, което е изключително недостойно. Заплетоха се много жалки интриги. Кандидатурата на Бокова е много силна и се приема от най-големите фактори, което ще донесе огромен успех за България.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай