55% възлагат надежди на референдума (ОБЗОР)

55% възлагат надежди на референдума (ОБЗОР) | StandartNews.com

Темида и БНБ с най-малко доверие, според "Алфа Рисърч"

На дъното по обществено доверие сред държавните институции е съдебната власт - работата на съда и следствието се одобрява от по 8%, а на прокуратурата - от 6 на сто. Това показват данните от националното проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 7-13 юни 2015 г. сред 1026 души. Изключително слаб е и рейтингът на БНБ - 9 процента. С действията си по казуса КТБ централната банка срина дълго трупания си капитал на доверие и вече една година не може да го възстанови. Малко по-високо е доверието към полицията (18%) и армията (19%), но и при тях тенденцията е негативна. Единствените обществени институции, при които доверието превъзхожда недоверието, са БНТ (52%), БНР (48%) и Българската православна църква (35%).

Личните рейтинги на президента Плевнелиев (24%) и министър-председателя Борисов (33%) са по-високи от тези на повечето държавни институции. Следващите месеци ще покажат дали тe ще са в състояние да спечелят обществено доверие за невралгичните реформи и така да спрат ерозията на институционално доверие, или обратното - ерозията ще повлече и тяхната подкрепа, ако проблемните сектори не бъдат успешно реформирани. Правителството отбелязва лек спад и разполага с 20% одобрение и 41% неодобрение. Едва 10 на сто харесват работата на парламента, срещу 52% неодобряващи решенията на депутатите.

55 на сто от анкетираните са на мнение, че инициираният от президента референдум може да донесе позитивни промени в излъчването и контрола над депутатите. Приблизително толкова са хората, които възнамеряват да участват във всенародното допитване, което означава, че сме на практика на границата за валидност на референдума, смятат социолозите.
Според повечето граждани трите най-тежки проблема на общинско ниво са - липсата на възможности за работа, обезлюдяването на регионите и лошата инфраструктура. Продължаващата емиграция на хората в активна трудова възраст към големите градове и чужбина променя рязко икономическата и социална картина в регионите, увеличава рисковете от битова престъпност, пълзяща гетовизация и контролиран вот.

Регионалният министър Лиляна Павлова се откъсва като лидер в класацията на най-успешните министри с 30.7% положителни и само 3.8% отрицателни оценки. Одобрението за дейността на здравния Петър Москов също нараства спрямо април (от 24.3% до 27.8%), но интензивно се увеличават и критиците му (от 10.5% през април до 16.1% през юни). Аналогична е тенденцията в мнението за работата на социалния министър Ивайло Калфин (нарастване на положителните оценки от 19.7% до 25% и на отрицателните от 9.1% до 11.7%). Томислав Дончев продължава да е сред популярните имена в кабинета с 15.6% положителни и 4.9% отрицателни оценки.

С най-нисък рейтинг са образователният министър Тодор Танев (3.9% одобрение и 20% неодобрение) и икономическият Божидар Лукарски (3.2% одобрение и 17.2% неодобрение). Притесненията около повишението на цените на тока удрят по имиджа на енергийния Теменужка Петкова (1.3% одобрение и 14.9% неодобрение).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай