55 години дипломатически връзки между България и Япония

55 години дипломатически връзки между България и Япония | StandartNews.com

София. Министрите на външните работи на Япония Фумио Кишида и на Република България Даниел Митов размениха поздравителни адреси по случай 55-тата годишнина от възстановяване на дипломатическите отношения между Япония и България.

В поздравителния адрес до министъра на външните работи на България Даниел Митов японският външен министър Фумио Кишида изтъква, че от своето възстановяване преди 55 години до днес, двустранните отношения между нашите две страни са се разраснали в областта на политиката, икономиката, културата, образованието, науката и останалите сфери. Освен това, радостно е, че развитието на двустранните отношения не е единствено на политическо равнище, но засяга и обмена между хората на двете страни. По-конкретно, свидетелство за това е не само растящият брой на японските туристи в България и големия брой българи, които изучават японски език, но и успеха на българските сумисти в Япония, популяризирането на все повече български продукти, като към киселото мляко можем да прибавим българските вина и изделия от роза, както и насърчаването на обмена между местните органи на властта в рамките на двустранните отношения. Освен това в поздравителния адрес се заявява, че в резултат от подписания през 2014 г. Меморандум за сътрудничество между агенциите за малки и средни предприятия на двете страни и проведения бизнес семинар, се очаква активизиране на сътрудничеството в сферата на икономиката и от все сърце се приветства развитието на обмена между хората на двете страни в широк кръг области като културната, икономическата и други. За Япония, България като страна, с която споделя общи универсалните ценности на демокрацията, човешките права и пазарната икономика, е важен партньор, с който си сътрудничи в рамките на международната общност.

Външният министър на Япония Фумио Кишида споделя своето намерение и занапред, въз основа на добрите отношения, изградени до днес и в тясно сътрудничество с министъра на външните работи на Република България, да продължи да работи за по-нататъшното развитие на отношенията в дух на двустранно сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай