40 жалби и сигнали постъпили в ЦИК след края на изборния ден

40 жалби и сигнали постъпили в ЦИК след края на изборния ден | StandartNews.com

София. След приключването на изборният ден постъпиха нови общо около 40 жалби и сигнали. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев на брифинг. Сигналите са били 35, а жалбите - 5.

„Една част от сигналите се отнасят за преброяването на гласовете за определена политическа сила и преференциите, които са отбелязани за нея. Другите сигнали са свързани с приключване на изборния ден на места, независимо че пред секциите е имало избиратели, които са чакали и съответно не са били допуснати до гласуване", добави Андреев, цитиран от "Фокус".

Постъпилите сигнали и жалби ще бъдат обработени и докладвани на заседание на ЦИК. Те са качени и на електронният регистър на интернет страницата на комисията, обясни представителят на комисията.

Не е имало напрежение при приемане на протоколите от Секционните избирателни комисии (СИК), работата е протекла нормално, без затруднения, изтъкна Андреев. „Това в голяма степен се дължи на два фактора, че изпълнителят на компютърната обработка и информационно обслужване е създал допълнителни работни места. На второ място мерките, които ЦИК предприе във връзка с опростяване на протоколите за отчитане на резултатите и промяна на процедурата, с които те се обработват", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай