Понеделник,

3 хил. лв. глоба, ако караме в насрещното

От: Администратор -
3410
3 хил. лв. глоба, ако караме в насрещното
A
A
A

Шофьорите, които карат в насрещното платно, ще получават глоба в размер на 3 000 лв. Това решиха депутатите на първо четене с промените в Закона за движение по пътищата.

Народните представители разгледаха 3 законопроекта, но само два от тях бяха приети. Съгласно един от законопроектите се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба в размер на 3000 лв. водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път.

Новите промени в закона целят подобряване на пътната обстановка в страната, ограничаване и намаляване броя на пътнотранспортните произшествия, на загиналите и ранените при пътни инциденти участници в движението.

Въвеждат се забрани и задължения за участниците в движението, насочени към повишаване на тяхната безопасност, както и забрани и задължения за водачите, насочени към повишаване на безопасността на превозваните от тях пътници, респ. наказания за неспазването им. Промените са насочени към новите водачи на моторни превозни средства.

Понятието "нов водач" също ще бъде въведено и ще важи за този, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство.

С 39 гласа „за" депутатите отхвърлиха законопроекта, с който се дава легална дефиниция на „гонките", съобщи "Фокус".

Междувременно стана ясно, че хиляди шофьори в страната са останали без книжки заради неплатени глоби.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички