26 огнища на чума по свинете регистрирани у нас

5 случая днес са потвърдени в Попино, Силистренско, и в Българско сливово, Свищов

26 огнища на чума по свинете регистрирани у нас | StandartNews.com

Огнищата на африканска чума по свинете в България вече са 26. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на среща с президента по повод заразата, мерките срещу нея и възможните последствия от епидемията.

„Към днешна дата имаме регистрирани 26 огнища тип "домашна свиня". 5 случая днес са потвърдени в Попино, Силистренско, и в Българско сливово, Свищов, в промишлени свинекомплекси. И отделно 26 случая с дива свиня, последните от които са отстреляни край х. „Здравец“, Пловдивско“, добави още Танева, цитирана от БГНЕС.

Българската агенция по безопасност на храните потвърди днес ново огнище на африканска чума в индустриалната ферма в село Българско сливово, община Свищов.

Земеделският министър обясни, че африканската чума по свинете влиза в ЕС  още през 2013, в Европа още след 2000 г., в Румъния – две години преди нас.

„Това не е изненада или неочаквано събитие у нас. За първи път случай на чума се регистрира през 2018 в с. Тутраканци и след този случай се приема Национален стратегически план за действие“, обясни Танева и добави, че всички мерки, които се изпълняват в България, са съгласно Европейската стратегия за борба с африканската чума по свинете, приета през 2015 г.

По думите на президента тази криза е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, и с неизгодните договори за F-16, и протестите, свързани с избора на главен прокурор на България.

„Изключително важно е в този момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с африканската чума по свинете, защото тя засяга не само бранша, но и всички българи“, каза президентът Радев.

На срещата с държавния глава са и председателят на Епизоотичния съвет към МС и вицепремиер Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Нено Димов, вътрешният министър Младен Маринов, председателят на БАБХ д-р Дамян Илиев и експерти.

"Няма възможна мярка по отношение на африканската чума по свинете, която да не е взета. Единствената мярка, която не е взета и е прилагана в други държави, е тотално унищожаване на всички прасета, отглеждани в домашни условия. Подобна мярка няма обществена подкрепа и към момента не е на дневен ред", каза пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев.

Дончев посочи, че са запознали президента с всичко, което е планирано да се случи през следващите дни и седмици и то е срещало неговата подкрепа. По думите на вицепремиера президентът смята, че действията са правилни.

"Голямата опасност тук е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и ви казва "няма чума", това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат", коментира Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай