Вторник,

20 788 еднодневни договори за месец

От: Администратор -
A
A
A

Само за един месец в страната са сключени 20 788 договора. Това обяви в Сливен вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Контрактите са сключени от общо 240 работодатели в селското стопанство. Те са основно за бране на праскови, сливи, арония, домати и други.

Ако не бяхме въвели еднодневните договори, тази работа пак щеше да бъде свършена, но в сивия сектор и държавата да губи, подчерта вицепремиерът. Той съобщи, че област Сливен е на второ място в страната по сключени договори от работодателите с работниците за по един ден. Общо 18 работодатели в селското стопанство от сливенско вече използват подобни контракти за наемане на работници.

Има 8 области в страната обаче, където няма сключен нито един еднодневен трудов договор, заяви Ивайло Калфин. Той подчерта, че в тези области има развито земеделие, а по-скоро в някои от тях няма развита промишленост. Сред тях са области в Северозападна България като Видин и Враца, заедно с Кюстендил, Велико Търново и други. Социалният министър съобщи, че именно затова Инспекцията по труда ще извърши проверки във въпросните осем области, за да се изясни каква е реалната ситуация там.

Ивайло Калфин заяви, че участието на АБВ в правителството е свързано с решаване на надпартийни въпроси и на това е посветена както неговата работа, така и на народните представители от АБВ. В Сливен Калфин в качеството си на зам.-председател на партията представи бившия шеф на полицията Христо Григоров, който е кандидат за кмет на община Сливен, кандидатите за кметове на другите три общини в областта и кандидатите за кметове на села в община Сливен.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички