2023 - Пеевски с първи хеттрик

Върна властта в парламента, удари руското влияние и гарантира промените в Конституцията

2023 - Пеевски с първи хеттрик | StandartNews.com

Помните ли онзи декември, точно преди една година, когато Бойко Борисов развесели държавата, заявявайки: "Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси, и това съм аз!"? 

По онова време страната ни бе закъсала в центъра на изборния кръстопът. Всеки знаеше, че поредният вот за парламент чука на вратата, но никой не вярваше, че от него ще излезе читаво управление. Разделението бе взело връх, омразата шестваше в парламента и извън него.

12 месеца по-късно нищо не е същото. Политическият обрат не само изуми държавата, но и донесе сглобка, която колкото повече скърца, толкова по-стабилна става. И заслугата за нейната устойчивост не е само на  българския Меси, а най-вече на политика, който по онова време присъстваше с отсъствието си на терена - Делян Пеевски. 

Не толкова в партиен план, макар че направи кампания, която изстреля ДПС на второ място сред политическите сили, оглави ПГ на Движението и стана единствената и безспорна номинация за лидер на партията.

А защото политическият му хеттрик в последните 4 месеца, изстреля България на друго ниво.

Беше време, когато Пеевски удивляваше охраната от НСО, отивайки първи в парламента, още в 7 сутринта, и тръгвайки си последен. Днес цялата власт, особено в Народното събрание, наваксва темпото му - 24/7. И се равнява по принципа му: по-малко приказки, повече работа.

Първия си политически гол Пеевски отбеляза връщайки властта там, където й е мястото - в парламента. С категоричните си, често доста остри позиции, лидерът на ПГ на ДПС показа на премиера и министрите, че са длъжни да отговарят на въпроси и да решават проблеми. Днес поне дузина политически шамани хвърлят боб ще влезе ли Делян Пеевски в изпълнителната власт. Това едва ли е най-важното за него. Голямата му заслуга е, че както обеща,

и го направи дневен ред на властта. Постави ребром проблемите на енергетици и земеделци, отключи т.нар. руска църква, защити "Пирогов", даде газ на детската болница, вкара в бюджета проектите на общините и протонния център, издейства рекордни пари за култура. И всеки път, когато пантите на управлението заскърцат, именно Пеевски е човекът, който знае как да преговаря и какво да каже, за да продължи сглобката да работи добре. 

Втория си политически гол Пеевски изстреля директно във вратата на Русия 

България е богата на устати ястребовци, които проявяват смелост само в тв студиата. Но никой не посмя досега да посегне на най-милото на Кремъл - парите и влиянието. 

Единствено Пеевски и Делян Добрев от ГЕРБ бяха безмилостни по въпроса за прекратяване на дерогацията, защото отсрочката за "Лукойл" не понижи цената на горивата за хората. 

След изгонването на руските шпиони, скрили се в храма "Свети Николай Мирликийски", само Пеевски настоя посланик Елеонора Митрофанова светкавично да отключи църквата. Нещо повече - сезира прокуратурата, която доказа българската собственост на храма.

Вече всички признават, че най-последователната партия в отстояването на евроатлантическите позиции на България е ДПС. Именно благодарение на Движението България бе след първите държави, осъдили руската агресия в Украйна с парламентарна декларация. ДПС е с водеща роля при осигуряването на всяка подкрепа, особено военна, за страната жертва на Путин. Не случайно президентът 

за последния пакет военна помощ за Украйна.

Но най-ярката защита на Украйна Пеевски даде, след като страната реагира на предстоящо интервю на Митрофанова в БНР. Единствено лидерът на ПГ на ДПС изрази публично притеснението си от изявата на Митрофанова и заяви: "Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България".

Подготовката за третия гол започна още на 28 юни, когато Пеевски направи крачка назад и обяви излизането си заедно с останалите лидери от Конституционната комисия. "Правя крачка назад в името на България и на Конституцията, защото промените са неотложни", каза тогава народният представител от ДПС. 

И след лидерска среща за промените в основния закон съобщи: "Разбрахме се да махнем тясното партийно начало, ще изберем чисто нова комисия по конституционните въпроси в Народното събрание (НС), за да няма разправии кой, къде, как участва, защото в България Конституцията е по-голяма от всяка партия".

Шестата поправка, приета с аплодисменти на Игнажден

именно Пеевски бе депутатът, който тушираше всеки конфликт по темата, който можеше да минира съгласието за измененията. Подкрепи ГЕРБ, когато хората на Борисов се отказаха да сменят националния празник, застана до ПП-ДБ, когато групата на Христо Иванов и Кирил Петков поиска орязване на президентските правомощия за управление чрез служебен кабинет. И направи най-сериозното предложение за ограничаване на властта на главния прокурор: само един мандат и то не 7, а 5-годишен. 

Преди една година никой не вярваше, че България ще има промени в Конституцията. Преди 6 месеца течаха залози ще оцелее ли конституционното мнозинство до приемаме на поправките. Днес е ясно - спойката в него е ДПС.

Поправките в конституцията бяха предпоследното камъче по пътя на България към голямата й цел - Шенген. 

Остана позицията на Австрия, която засега ни пуска само в свободното въздушно пространство. 

Ще издържи ли сглобката на това предизвикателство и на ротацията? Тепърва доверието в парламента ще се повишава, увери неотдавна Пеевски. А малко по-късно изрече фразата, която отсега белязва новата 2024 година: Най-хубавото тепърва предстои. 
 

  • Вкара дневния ред на хората в НС, депутати и министри наваксват темпото му - 24/7
  • Върна властта в парламента, удари руското влияние и гарантира промените в Конституцията
     
    • 2023-та - завръщането на Пеевски
    • вкара дневния ред на хората в парламента 
    • Володимир Зеленски благодари на Пеевски
    • От този момент до 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай