2022 - годината на кривото огледало

Народът наказа партиите, инфлацията удари и цените, и ценностите

2022 - годината на кривото огледало | StandartNews.com
  • Войната разруши световния ред, България и Турция с нова роля на Балканите
  • Народът наказа партиите, инфлацията удари и цените, и ценностите

 

2021 г. бе лоша, затова пък 2022-ра ще е ужасна. Помните ли как преди 12 месеца никой не вярваше на тези апокалиптични и геополитически, и астрални прогнози? И смяташе, че след пандемията от коронавирус нищо по-лошо не може да се случи на света и на държавата ни.

Е, отиващата си година опроверга всички. Дали заради натрапчивото струпване на двойки, дали заради множеството огледални дати, всяко нещо през изнизващата се година бе двойнствено и двояко. 2022-та се оказа кривото огледало, в което видяхме недъзите си. Чистилището, през което преминахме, за да платим грешките си.

 

1. Войната разруши световния ред

През 2022 г. се случи немислимото - война в Европа. Агресията на Путин разруши световния ред, връщайки забравените от времето на хитлеризма мантри кръв, етнос, територия. Мирът се оказа твърде крехък, свободата - прекалено несигурна. Светът се раздели на "за" Украйна и "против" Путин. Ток, газ, петрол, а накрая и храна станаха функция на позицията, която всяка държава взима по отношение на конфликта.

Ракетните удари по Украйна отекнаха у нас в ценностния въпрос достоен член ли сме на ЕС и НАТО. И пришпориха 30-годишното отлагане на натовското ни превъоръжаване.

10 месеца отне партийният катарзис, започнал с мощния възглас на Мустафа Карадайъ: "Комшията гори". Водещата евроанлантическа позиция на Движението стана причина парламентът да приеме декларация в подкрепа на Украйна, а по-късно и решение за военна помощ на страната жертва. Мартенският призив на ДПС за хомогенно, категорично евроатлантическо мнозинство, днес е основа за преговори при съставянето на кабинет. Войната в Украйна ясно отдели проруския блок в лицето на БСП и "Възраждане" и показа, че въпреки партийни войни в пленарната зала може да има и ценностно мнозинство.

 

2. ИТН счупи 30-годишното лицемерие

2022 г. започна и завърши със скандали, червени линии, окопи и разломи. Но едно не може да се отрече. Камъкът в партийните колела бе "Има такъв народ". ИТН изживя възхода и паденията на целия преход - гордостта да предложи правителство от тв екрана стана смирено присъствие в четворна коалиция. Острият назидателен тон от предишните парламенти се сниши до безгласното оправдание: "Съветниците на Кирил Петков водят паралелна външна политика, Асен Василев не дава пари". Безспорно обаче ИТН счупи 30-годишното лицемерие в политиката. Напусна кабинета "Петков", когато разбра, че партийните съюзи не са партньорство, а сделка. Партията на Слави мъжки посрещна обвиненията в предателство, наричайки ги пречистване. За да разбере накрая, че предателството е в собствените й редици. И си има конкретни имена.

 

3. ГЕРБ се опитва да излезе от изолатора, ПП прави всичко, за да влезе

Един смс "Арестувах Борисов", изпратен от Кирил Петков до Слави Трифонов преобърна политическата 2022 г. с краката нагоре. Извеждането посреднощ на лидера на опозицията, пиарката му Севдалина Арнаудова и ексфинансовия министър Владислав Горанов размени местата на ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Арестът, обявен впоследствие за незаконен от съда, бе последната капка в морето управленски глупости, което свали доверието от ПП и рестартира ГЕРБ.

Докато партията на Борисов се опитва да излезе от изолатора, "Промяната", която  всеки месец получаваше ново име "Подмяна", "Пропадане", "Погром", е все по-близо до него. Аферата "Джемкорп" надмина чувалите от магистралите, снимката с парапета надцака кюлчетата в спалнята.

 

4. Първият кабинет, паднал с вот на недоверие

Кирил Пеков и Асен Василев по трудния начин разбраха, че властта не е разчистване на сметки. Опитът им да пенсионират системните партии, доведе до собственото им изчегъртване. А влизането във властта с нарушение на Конституцията - до законното им излизане с вот на недоверие. За първи път в най-новата история на България правителство бе свалено от власт с гласуване в пленарна зала. За назидание на всеки следващ, който си помисли, че управлението може да му е бащиния. Защото и това се случи през 2022 г. - бащата на премиера Петко Петков да участва да участва в министерски заседания и диктува решения.

 

5. Президентът удари децата си

Няма спор, 2022 бе годината на президента. Румен Радев не се поколеба да влезе в ролята на политически генерал. С лекотата, с която вдигна юмрука си срещу Борисов, го стовари върху ПП. Не пожали Демократична България, сви сармите на Нинова. Разграничи се от най-верния си човек Стефан Янев, за да привлече всички очаквания именно на него да даде мандат за кабинет.

 

6. Социалистите влязоха в окопа

Трудна бе съдбата на Корнелия Нинова и БСП. 2022 г. й поднесе изпитания и резки завои. Гръмовната разправа с опонентите Калоян Паргов и Кирил Добрев приключи с посичане от съда и реабилитация на опозиционерите.  Напереното участието в кабинета "Петков" катастрофира на пето място в изборите на 2 октомври. Стройната социална програма бе открадната от Кирил и Асен, битката за 850 лв. минимална работна заплата бе попарена от една дума "брутна", записана в последния момент от ГЕРБ.

 

7. Лидерите минаха партиите, отлив на твърдите ядра

2022 г. се оказа чистилище за партиите. За първи път петима лидери минаха по рейтинг партиите си, отчете "Екзакта". Най-харесван се оказа Стефан Янев. Той получи одобрението на 25,2 на сто от българите, 42,6% не го харесват. А в същото време одобрението за партията му е 5,2 на сто.

За първи път председателят на ДПС Мустафа Карадайъ получи значително по-висок рейтинг от партията, която води. И изпревари по доверие Корнелия Нинова, Христо Иванов, Костадин Костадинов и Атанас Атанасов. Личното одобрение за Карадайъ е 15,2 на сто, а доверието в ДПС е 11,2%. Корнелия Нинова, Христо Иванов и Костадин Костадинов също са с по-висок рейтинг от партиите си. Знаково обаче изследването показа отлив на твърдите ядра при ГЕРБ, БСП и "Промяната" - доколкото последната изобщо има такова.

 

8. Възходът на Янев и походът на "Възраждане"

За Стефан Янев 2022 бе трамплин, за Костадин Костадинов - писта за дълъг скок. Двете нови партии се оказаха с решаващо значение в българския парламент. Първата без да се движи дава газ, втората, форсирайки удря спирачка. Колкото по-дистанциран от всички изглежда бившият служебен премиер, толкова по-големи очаквания за властта акумулира той. Костадинов пък трупа рейтинг с това, че е трън в петата на всички. "Възраждане" изгради свой образ - анти на всичко: на НАТО, на ЕС, на еврозоната, на властта. И се харесва с ината си.

 

9. ДПС излезе на европейската сцена

В годината на хаос и криза, ДПС успя да се наложи като партията на сигурността и стабилността. Движението не само затвърди третата си позиция на изборите, но и възвърна водещата си роля в парламента и на политическия терен у нас, пренаписвайки бюджета на Кирил и Асен, осигурявайки пари за пенсионери, земеделци и общини. Излезе и на европейската сцена. Илхан Кючюк бе преизбран за лидер на европейските либерали, Хамид Хамид стана вицепрезидент на световните. Либералният интернационал проведе конгреса си в София. А регулярните срещи на Карадайъ в Брюксел и Анкара позиционираха ДПС като водещ фактор както на Балканите, така и в диалога Турция - ЕС.

 

10. Новата роля на България и Турция

Годината приключва със стратегическото партньорство между България и Турция. Доминото от събития, свързано с кулминацията от посещения в южната ни съседка - на президента Радев, на министрите Иван Демерджиев, Никола Стоянов и Росен Христов, на председателя на НС Вежди Рашидов и на Мустафа Карадайъ, договореностите за границата, газа, културните паметници и най-вече очакването за среща ЕС-Турция с посредничеството на България дава знак в региона - водеща вече е заедността.

Две думи белязаха 2022 - инфлация и икономия. Инфлацията удари не само цените, но и ценностите. Помощта за украинските бежанци, превърнала се в печалбарство за някои, девалвира в края на годината с безхаберна размяна на бебета. Икономията на съпричастност акостира в пестене на газ, ток и пари - от държавния бюджет до личния джоб.

Какво ни чака? Първите прогнози за 2023 г. не са обнадеждаващи. Звездите казвали, че ако 2022 г. ужасна, следващата щяла да ни се види зловеща. Но с една особеност. Водеща за 2023 г. ще е справедливостта.

След чистилището има два пътя - към ада или към рая. По кой ще поемем, зависи от нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай