200 лв. глоба за отсъствие на червен депутат

200 лв. глоба за отсъствие на червен депутат | StandartNews.com

София. По 200 лв. глоба за отсъствие от пленарни заседания ще бъде налагана на депутатите от Коалиция за България. Сумата бе гласувана във вътрешния правилник за организацията и дейността на парламентарната група, който червените избраници приеха във вторник вечер на закрито заседание в централата на БСП. 

При първо нарушение санкцията ще е само забележка, но при второ се отива направо на солената глоба от две стотачки. Глобите и забележките ще валят и ако депутатите нарушават субординацията в групата си. Законопроекти например ще може да се внасят ако са приети от ръководството и от заседанието на парламентарната група. Червените депутати ще могат да подкрепят "инициативи и действия" на други парламентарни групи, но само след одобрение на своето ръководство. 

От Коалиция за България може да бъдат изключвани депутати ако системнбо не работят в парламента или нарушават политиката на БСП. Крайната мярка обаче се гласува с мнозинство не по-малко от две трети от членовете на парламентарната група. Депутатите ще могат да отсъстват от заседания на Коалиция за България или от парламентарни такива само ако предварително са уведомили ръководството си за това. 

Червените депутати приеха и етични правила. Така например всяко различно мнение на народен представител задължително се представя като лична и неангажираща парламентарната група позиция. Депутатите от Коалиция за България в публичните си изяви и в Пленарна зала трябва да подкрепят или поне да не нападат своите колеги. Дори при срещи с избирателите избраниците трябва да "отстояват формираните позиции и решения" на парламентарната си група. Ако все още по темата няма ясна позиция, то задължително трябва да подчертаят, че изказаното от тях мнение е лично. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай