Над 200 души летят за Москва. Кои са изгонените дипломати

Информация от съветника на посланика у нас Филип Воскресенски

Над 200 души летят за Москва. Кои са изгонените дипломати | StandartNews.com

Общо над 200 руснаци трябва да отпътуват със самолет обратно за Москва след решението на българската държава да отзове 70 руски диипломати заради "несвойствени дейности". Цифрата набъбва заради близките на отзованите дипломати, които трябва да ги придружат обратно в родината.

Това става ясно от публикация в ТАСС, която се позовава на съветника на посланика у нас Филип Воскресенски, информира "Дир". Самият той също е сред обявените за персона нон грата. Сред изгонените са още генералните консули на Русия във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юри Макушин. По думите на съветника на Митрофанова директорът на центъра е пристигнал на новото си работно място в София само преди няколко седмици.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова бясна, какво разкри за изгонването на руските дипломати

В бройката влиза и технически персонал от дипломатическите представителства у нас, както и много други дипломати.

Със закриването на генералното консулство в Русе се прибират и всички тамошни сътрудници, както и повечето служители на консулството във Варна.

"Всички наши сътрудници трябва да напуснат България до 3 юли. Заедно с членовете на семействата им страната трябва да напуснат повече от 200 души", казва още Воскресенски пред ТАСС.

ВИЖ ОЩЕ: Напрежение. Русия готви ответен удар заради дипломатите

Той не е отговорил на въпроса на медията какъв ще бъде руският отговор на отзоваването на дипломатите, но е посочил, че "дипломатическите отношения между двете страни сериозно се усложняват".

Агенцията припомня, че още в края на април премиерът в оставка Кирил Петков, по време на посещението си в Киев, заяви за желанието си да съкрати числеността на руското дипломатическо представителство в София, а след това във Външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия по въпроса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай