150 кандидати за лого на еврофондовете

150 кандидати за лого на еврофондовете | StandartNews.com

София. Рекорден брой кандидати - 150, се включиха в конкурса за изработка на лого и послание за европейските фондове през новия програмен период 2014-2020 година. Проектите бяха представени днес в Министерски съвет в присъствието на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

„Когато говорим за Европа, не говорим само за пари. Новото лого и послание ще са лицето ни пред Европа – те трябва да са послания не само на администрацията, но и на всички, които работят професионално с европейските средства и на всички, които се ползват от европейските фондове", заяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при представянето на 150-те предложения за участие в конкурса.

„Искрено ме радва интересът към този конкурс. Чрез пряка конкуренция и състезателен принцип може да се определи най-подходящото послание или емблема на европейските фондове през следващия програмен период, заради това дадохме право на участие на възможно най-широк кръг кандидати", допълни Златанова и припомни, че общият фонд на конкурса е в размер на по-малко от 20 000 лева. „Убедена съм, че работата на кандидатите не е била лека и съм сигурна, че работата на журито ще бъде още по-трудна", коментира още Златанова.

15-членно жури, под ръководството на проф. Виктор Паунов – председател на Общото събрание на Националната художествена академия, ще оценява и класира получените предложения. Новото лого и послание на България за следващия програмен период ще бъдат обявени на 1 ноември 2013 г. – Деня на народните будители. Победителят ще получи награда в размер на 5 000 лева и екскурзия за двама до Брюксел. 500 лева е наградата за победителя в конкурса, който ще се проведе във Фейсбук.

66 от 150-те предложения са подадени от София, 12 предложения идват от Пловдив, 5 – от Велико Търново. Едва 8 предложения са подадени от фирми, а всички останали са от физически лица. Най-младият участник е на 18 години, а най-възрастният на 71 години. Комисията запазва правото си да изиска от класирания на първо място участник да внесе корекции в предложението си, без да се променят цялостната концепция и визуално послание.
Инициативата се провежда от Централния информационен офис с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай