11 мерки срещу кризата в Сирия

Най-сериозна е заплахата от бежанска вълна, заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев

11 мерки срещу кризата в Сирия | StandartNews.com

София. Най-сериозна е заплахата от бежанска вълна и рискът от хуманитарна криза. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след 3-часово заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет в петък. Общо 11 мерки заради кризата в Сирия и региона са били приети от министрите и участниците в заседанието. Мерки за наблюдение на границата ни, организация по настаняването на бежанците, както и провизии и помощ за тях са част от мерките, с които страната ни ще посрещне очакваната бежанска вълна. В МВР се създава оперативен щаб на централно ниво, който ще координира действията на различните институции. Щабове ще има още и в градовете Елхово и Хасково.

"Обсъдихме и рисковете от терористична заплаха, но такива засега няма", увери вицепремиерът Йовчев.

На заседанието е бил засегнат и въпросът за повишаване на криминогенната обстановка в страната заради повишения приток на бежанци. "Няма искане за военна операция", категоричен беше и военният министър Ангел Найденов. На заседанието пред колегите си той е представил военно-политическа оценка на ситуацията като е заявил, че остава висока вероятността за военна операция в Сирия. Параметри за българско участие обаче не са били обсъждани.

Външният министър Кристиян Вигенин за пореден път заяви, че страната ни осъжда употребата на химическо оръжие, но ще изчакаме резултатите от мисията на ООН, която приключва в събота. Външно министерство зове българските граждани да не пътуват в региона. "Направена е подготовка за евакуация на нашите сънародници в Сирия", заяви Вигенин.

След заседанието стана ясно, че е повишена и сигурността на посолствата ни в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай