Четвъртък,

100 наши туристи заклещени в чужбина

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
100 наши туристи заклещени в чужбина
A
A
A

Близо 100 българи все още не могат да се приберат от чужбина, където масово са заминали с цел туризъм, обяви в интервю за бТВ външният министър Екатерина Захариева.

„Основен фокус на министерството на външните работи е да окаже съдействие на българите в чужбина да стигнат до домовете си. Всяка държава членка на ЕС среща такъв проблем. Успяхме да приберем две групи от Филипините, от Мароко, Египет, Аржентина също изведохме българи“, обясни Захариева.

Външният министър уточни, че МВнР среща трудност да прибере българи от Сенегал, защото в държавата нямаме дипломатическо представителство. Там има 10 наши сънародници.

„Днес по време на разговор между външните министри на ЕС – това беше основна тема, как да бъдем по-добре координирани, за да приберем първо европейските граждани от трети страни, които не живеят там. Проблемът не е, че няма желание, просто много държави затвориха границите си за самолети от Европа“, коментира Захариева.

Тя заяви, че е недопустимо държавите в ЕС да не предоставят транзитен трафик и да блокират хора по границите, които чакат с дни да преминат. Тя уточни, че подобен проблем има и с тежкотоварните превози.

„До момента всички граждани, които сме успели да приберем са с първите възможни полети. Имали сме ситуации, в които МВнР плаща самолетния билет, но като се завърне у нас човекът е длъжен да си го плати. Не мисля, че хората, били на тези далечни и екзотични дестинации, са социално слаби и не могат да върнат парите в бюджета, особено в криза“, коментира ресорният министър.

Относно наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение, Захариева заяви, че той има право да го направи, но тя е била изненадана от мотивите.

„По отношение на свободата на словото, този текст цели да се ограничи лъжата, а не свободата. Има голяма дезинформация, която тече по отношение на коронавирус. Само за една седмица, всяка 10-та новина е фалшива“, каза Захариева.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички