Зверствата на войната! Руска ракета уби шампион на България

Виктор Кобзистий бе сред най-обичаните баскетболисти

Зверствата на войната! Руска ракета уби шампион на България | StandartNews.com

Руска ракета уби шампион на България. Бившата баскетболна звезда на Украйна Виктор Кобзистий, който игра в България и остави отлични впечатления с качествата си, е загинал от руска ракета при масирана атака по въздух край град Лвов, предаде бТВ.

Кобзистий беше част от отбора на Ямболгаз, воден от треньора Иван Чолаков, който спечели историческата първа и засега последна шампионска титла на България през сезон 2001/2002.

"Ужасяваща трагедия. Беше най-младото момче в отбора измежду всички украинци. Имаше страхотен потенциал. Помня го с много добро", коментира за трагедията със своя бивш играч Иван Чолаков. Треньорът научи за гибелта на 44-годишния Виктор Кобзистий от bTV.

Президентът на федерацията по баскетбол на Украйна Михайло Бродски потвърди смъртта на Кобзистий в социалните мрежи.

В същото време, президентът на Националния олимпийски комитет на Украйна Вадим Гутцайт изнесе данни, че повече от 400 украински спортисти вече са загинали от началото на войната на Русия с Украйна.

При атаката над Лвов има един загинал, съобщават украинските власти и това е именно бившата баскетболна звезда на Украйна. Има и 17 тежко ранени, допълва началникът на регионалното военно управление в града - Максим Козицкий.

По думите му ударът е станал в къща на ул. "Хоткевича" - домът на Виктор Кобзистий. Не се знае дали по време на удара в къщата е бил само той, или и съпругата и синовете му. По време на ракетната атака хората са били в домовете си. Повечето са ранени от шрапнели от избити от взривната вълна прозорци.

Снощи Русия нанесе масирани ракетни удари по редица украински градове. Въздушната атака е обявена за цялата страна през цялата нощ, като едва след 10:00 ч. сутринта е даден отбой.

Според онлайн изданието "Икономическа правда" ударът на руските въоръжени сили е извършен със 158 ракети и дронове, на обща стойност над $1 млрд.. Украинската армия е успяла да неутрализира 114 от ракетите. Това е един от най-ожесточените въздушни удари, нанесени от Русия по територията на Украйна от началото на войната.

Загиналите из цяла Украйна за последното денонощие са 20, а тежко ранени над 100.

"Родилен дом, училища, търговски център, многоетажни блокове и частни домове, търговски склад, паркинг - Киев, Лвов, Одеса, Днепър, Харков, Запорожие и други градове. Днес Русия използва срещу Украйна почти всичкото оръжие, което има в арсенала си. Изстреляни са приблизително 110 ракети. За съжаление, има убити и ранени. Моите съболезнования на роднините и близките на загиналите, бързо възстановяване на пострадалите", написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в "Телеграм".

Виктор Кобзистий е роден на 7 март 1979 г. в Кременчук, Полтавска област. Като дете тренира футбол и хокей на лед, но заради високия си ръст от 200 см, в крайна сметка избира баскетбола.

Част от националния отбор на Украйна в продължение на повече от десетилетие, като играе за родината си по време на европейските първенства през 2001 и 2005 г. Слага край на кариерата си през 2011 г., когато се отдава на треньорска дейност.

Шампион на България с Ямболгаз през 2002 г. Шампион на Украйна с Будивелник през 2011 г. Вицешампион на Украйна с Будивелник през 2010 г. Носител на бронзов медал в първенството на Украйна с Адовмаш Мариопул през 2001 г.

Финалист в Challenge Cup с екипа на Днепър през 2007 г., а през 2009-а печели Купата на UBL, но вече носейки фланелката на Будивелник. Същата година става вицешампион в надпреварата.

Като треньор Кобзистий не спира с успехите. Става два пъти шампион на Украйна начело на Будивелник през 2013 и 2014 г. Печели Купата на Суперлигата през 2012 г. и Купата на Украйна през 2013 г.

От 2014 г. Виктор Кобзистий е президент на баскетболен клуб Кремин и същевременно треньор на мъжкия отбор и ръководител на детско-юношеската школа, както и на баскетболната школа към спортното училище в града.

През есента на 2023 г. Кобзистий води киевския Динамо в шампионата на Суперлигата по баскетбол за жени. Тренира отбора до средата на ноември.

Виктор Кобзистий беше един от най-уважаваните спортни личности в родината си и известен с добродетелите си извън терена. Обичаше да чете книги и да пътува. Възхищаваше се на Уилт Чембърлейн, Диего Марадона, Пеле и Сергей Бубка, които бяха неговите спортни герои от детството.

Виктор определяше Майкъл Джордън за "извънземен" и признаваше, че най-силният съперник, който някога е имал на игрището е великият Дирк Новицки. Виктор беше веселяк, душата на компанията, обичаше шумните компании, бирата и хардрок музиката.

Кобзистий е женен, има двама сина.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай