Златна почивка на морето. Цените летят

с до 40 процента по-скъпо от миналото лято

Златна почивка на морето. Цените летят | StandartNews.com

С между 120 и 230 лева по-евтина ще е ваканцията на морето тази година за чужденци, които са резервирали почивката си още миналата година, за сметка на българите, които обичайно избират място за летуване в последния момент.

Причината е, че през този сезон цените са по-високи спрямо миналия заради галопиращите цени на тока и газа и скъпите храни, които влизат в менютата “ол инклузив”. Заради инфлацията, породена от пандемията и войната, тази година туристическите услуги са с между 15 и 40 на сто по-скъпи спрямо предходната година, коментираха хотелиери пред „Телеграф“.

Така, ако в момента цената на седмична ваканция в Слънчев бряг в четиризвезден хотел на база ол инклузив е 800 лева за двама, цената на същата оферта за миналата година е била 660 лева при 20% ръст на цените. При 40 на сто увеличение разликата стига 240 лева. Средно с 20% са по-скъпи нощувките това лято, коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселен Налбантов.

Тази година се очаква цените на плажните принадлежности да са по-високи от предходната, тъй като държавата няма да прилага мярката за намаление на концесионните такси, която доведе до свиване на цените от 50 до 100%. Така това лято в Слънчев бряг цената на чадърите и шезлонга ще е 10 лева за всяко или 30 лева за двойка шезлонг със сянка. Преди година цените бяха наполовина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай