Зимата се връща. Сняг и студ в страната

Температурите падат

Зимата се връща. Сняг и студ в страната | StandartNews.com

Зимата се връща. Обилни валежи от сняг още снощи затрудниха движението в Северозапада. Мокър сняг счупи клоните на дървета.

През нощта над страната бе облачно, в северозападните райони продължи да вали сняг. Днес до обяд валежите от дъжд в Южна България ще продължат и на места ще са значителни. В Северна България ще вали сняг, в северозападните райони от страната снежната покривка ще се увеличава. След обяд валежите временно ще спрат. Ще духа умерен вятър от северната четвърт и с него ще продължи да прониква студен въздух. Температурите ще са без съществена променя - от 1° - 3° в северозападните до 8° - 10° в югозападните райони от България. През нощта срещу неделя от запад ще започнат нови валежи, предимно от сняг. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде значително по-високо от средното за месеца.

По Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд ще има валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. След обяд валежите временно ще спрат. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 3°-5°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде облачно и с валежи от сняг, под 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от северната четвърт и с него застудяването ще продължи. В западната половина на Предбалкана снеговалежите ще са значителни и в комбинация с вятъра ще има условия за виелици и навявания. След обяд валежите временно ще спрат, но през нощта срещу неделя в масивите от Западна България отново ще завали сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 2°.

През следващите дни валежите ще продължат. В неделя и понеделник в Северозападна и Централна Северна България, както и във високите полета в Западна, ще вали сняг. В останалата част от страната валежите ще са предимно от дъжд, но със застудяването и в североизточните райони и на места в западната част на Горнотракийската низина дъждът ще преминава в сняг. Ще духа слаб и умерен вятър от източната четвърт. Преобладаващите температури в неделя ще са: минималните - между минус 2° и 3°, а максималните - между 1° и 6°, в началото на новата седмица слабо и за кратко ще се затопли. В Западна България са възможни и поледици, а в северозападните райони ще се натрупва снежна покривка. Във вторник с обръщане на вятъра от северозапад ще започне ново понижение на температурите, но до вечерта валежите в повечето райони ще спрат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай