Жените лъжат 2 пъти повече шефовете си

Англия търси наши криминални психолози заради бума от сексуални престъпления

Жените лъжат 2 пъти повече шефовете си | StandartNews.com

Има ли агресията на българина към чужденците ксенофобски характер? Как се отразява върху полицаите и семействата им стресът по време на протестите? Защо ни определят като най-нещастната нация в Европа? Потърсихме за отговор на тези и други въпроси криминалния психолог Тодор Тодоров. През последните 14 години той е работил в Института по психология към МВР. От началото на 2013 г. е управител на фирма "АСЕС" ЕООД, която предлага полиграфски и психологични услуги.

- Г-н Тодоров, свидетели сме напоследък на изразена агресия срещу бежанци и имигранти. Защо се случва това?

- Доколкото си спомням, в последния случай на нападение ставаше дума за грабеж. Напнадали са чужденеца не за това, че е сириец или арабин, а за да го ограбят. По-скоро нападенията не са на расова или етническа основа. България никога не е била известна като ксенофобски настроена държава

- Как си обяснявате тогава тези прояви на насилие?

- Голямата част от тях са си криминални прояви. Криминогенната обстановка е доста нестабилна и като цяло престъпленията са се увеличили. И аз го отдавам на това, че МВР се е превърнало в охранителна фирма на парламента.

- Напълно чужди ли са ни като манталитет сирийците, които търсят убежище у нас?

- В България има доста силна сирийска диаспора. Това са хора, които вече добре са се интегрирали. Не смятам, че сирийците като цяло са проблем за България. Повечето от тях са хора, които бягат от родината си, за да спасят своя живот и живота на своите близки, а когато човек търси помощ, не идва с лоши мисли. Една немалка част от тях са наясно за това какво е положението в България и най-вероятно въобще нямат идея да остават тука. За какво да стоят в държава, която няма препитание за своя народ? Най-вероятно са се насочили към по-богатите държави.

- По време на протестите полицаите са подложени на стрес. Как според вас ще рефлектира върху тях?

- Този стрес при тях ще получи своите проявления по-късно, след като протестите приключат. Най-често става въпрос за депресии. Защото начинът, по който са използвани сега редовите служители, е брутален. Почти денонощно са на работа. Някои от тях са с малък опит, нямат дори една година служба. И те са хвърлени там, на огневата линия, така да се каже.

- Изпитват ли все още хората респект от униформата?

- По-голямата част изпитват. Всъщност униформата е нещо, което ги спира, защото в нея те по някакъв начин разпознават държавата и държавността.

- Въпреки това се стигна до бой - полицаите употребиха сила срещу протестиращите. Оправдавате ли ги?

- Не ги оправдавам, но ги разбирам. Все пак, като гледам какво става в Турция и в Киев, смятам, че като цяло нашите полицаи удържаха на напрежението.

- Наскоро излезе едно изследване, което ни определя нещастни като нация. Защо сме такива?

- Имаме ли поводи да сме щастливи в края на краищата?! Ако се направи едно запитване за това колко българи не искат да са в България в момента, мисля, че ще бъде всеки втори. Животът в България е труден, доста често няма перспектива особено за младите хора. Българите са в постоянен страх какво ще направят монополите утре и как това ще се отрази на джоба им.

- По-лесно и интересно ли е в частния бизнес отколкото в МВР?

- Сега за първи път организираме осемдневен курс за изследване на сексуални престъпници. Правителството в Англия иска да ни наеме за 4 години да работим по една програма, свързана с такива престъпления, които са голям бич на Острова. А в Англия няма достатъчно криминални психолози.

- За какво най-често идват хората при вас, за да се подлагат на детектор на лъжата?

- Като цяло ние отказваме изследване, когато става дума за ревностни преживявания. Най-често ни ангажират фирми по отношение на подбора на персонал. В България много се работи по отношение на промишления шпионаж. Имаме случаи, при които за възлови позиции кандидатстват хора, които са изпратени от конкурентни фирми. Един колега направи статистика, че при кандидатите за работа от определена възрастова група жените лъжат два пъти повече и то най-вече в ущърб на предишните си работодатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай