Жената с бурка е пълна анонимница

Жената с бурка е пълна анонимница | StandartNews.com

Адвокат Хари Харалампиев е председател на Общинския съвет в Пазарджик, който първи в страната прие забраната за носене на бурки на публични места

- Темата за забраната на бурките се оказа много болезнена. Приехте наредбата, но вече има и негативни реакции. Трябва ли да има толкова крайни забрани?

- Убедено гласувах, че бурките трябва да бъдат забранени. Те не са част от битността на мюсюлманите у нас. Освен това осигуряват строга анонимност - никой не може да разбере какво се крие под това облекло, дали е добронамерен, или с лоши помисли. Пазарджик постави началото, но последва серия от градове, където забраната също бе гласувана - ясен знак, че сме направили точния избор.

Ако трябва да сме обективни, жената с бурка не нарушава реда. Но не може да бъде разпозната. Дори когато се реди за социална помощ, това е необходимо. Българинът е най-толерантният човек, уважава различните религии. Християните добре съжителстват с мюсюлманите. Само че и търпимостта има граници. Напрежението ще утихне и хората ще разберат, че Общинският съвет е взел мъдро и справедливо решение.

- Как бихте коментирали опасенията, че ембаргото обхваща тъмни очила и зимни аксесоари, прикриващи лицето?

- Когато се търсят аргументи против, винаги ще се намерят. Ясно е, че тъмните очила не пречат за разпознаване, нито воалът на булките или шаловете. Предполагам, че ако носещият ги свали при проверка и се разбере, че носенето е наложително, може да има изключения.

- Какво мислите за реформите в съдебната власт?

- Ще отговоря с цитат от последната си книга "Съдии, казусът ви принадлежи": "В последно време злободневна тема е реформата в правораздаването. Развиват се тези за необходимост от тях. Мнозина не се уморяват да повтарят: реформи, реформи са необходими. Какво следва да се реформира, отговор няма. И затова когато на всяко второ изречение се казва: реформи, реформи са необходими, без да се сочи какви да бъдат те, това вече е нервен тик, заекване. В съдебните зали аз срещам знаещи и можещи съдии. Това ще рече, че те се нуждаят от спокойствие и доверие".

Съдиите трябва да бъдат оставени на спокойствие, трябва да им се гласува по-голямо доверие. Повече от 40 г. съм в правосъдната система като адвокат, а преди това и като следовател в прокуратурата. Досега аз не съм срещал подкупен съдия, прокурор или следовател, който да ми направи и най-малкия намек. За мен изкуствено се нагнетяват призивите за реформи в съдебната система. Ще има справедливо правосъдие, когато има знаещи и можещи съдии и прокурори - това е реформата.

Категорично заставам на страната на съда, защото никак не е лесно да се правораздава. Особено в България. Съдебната система е стройна и хармонична, работи пълноценно. След като и критиците не могат да конкретизират какви точно промени са необходими, това е вече нон сенс.

/Пред Марица.бг/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай